Po stopách povstalcov

Po stopách povstalcov

Povstalecká armáda začala z Banskej Bystrice ustupovať v októbri 1944. Vydajme sa po ich stopách – pred 72 rokmi viedla ústupová trasa z mesta pod Urpínom na Donovaly a potom na hrebene Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Ako to povstalci prežívali a ako sa miesta, kde sa povstalci pohybovali a kde sa bojovalo, zmenili? To zisťoval Martin Kalužák s historikom z Múzea SNP v Banskej Bystrici Mariánom Uhrínom. Začali v obci Staré Hory pri hlavnej ceste na Donovaly.

Po stopách povstalcov - 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Povstalecké vojská v októbri 1944 ustupovali z Banskej Bystrice do hôr nad osadou Donovaly. Vydajme sa opäť po stopách povstalcov. Ráno sme navštívili obec Staré Hory – teraz vystúpime vyššie k Donovalom, do blízkosti osady Motyčky. Martin Kalužák sa k frekventovanej ceste vedúcej na horský priechod vydal s historikom z Múzea SNP v Banskej Bystrici Mariánom Uhrínom.

Po stopách povstalcov - 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Našu cestu po stopách povstalcov skončíme na Donovaloch. Horská osada bola posledným míľnikom civilizácie. Po nich už vojakov a partizánov čakali len hory, sneh, zima, hlad a dážď. Martin Kalužák spolu s historikom z Múzea SNP v Banskej Bystrici Mariánom Uhrínom prešli aj časť cesty z Donovál k Hiadeľskému sedlu pod Prašivú.

Po stopách povstalcov - 3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Martin Kalužák; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame