Adopcia detí

Adopcia detí

Približne 231 detí ročne išlo u nás na adopciu od roku 2000. Nebudeme analyzovať, či to bolo málo alebo veľa, ale pozrieme sa na to, čo sa za číslami skrýva. Čo prežívajú ľudia, ktorí sa rozhodujú pre adopciu? Pavla Lényiová sa na to pýtala troch rôznych párov, ale aj ženy, ktorá žije sama. Osvojiť si dieťa totiž môžete i keď ste single. Najprv ale manželia Juraj a Katarína a ich štyri deti, pričom len to najmladšie je ich biologické. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Adoptívni rodičia síce prichádzajú o deväť mesiacov tehotenstva, ale majú minimálne 26 hodín prípravy. Pod vedením psychológov a sociálnych pracovníkov preberajú napríklad otázky, ako pristupovať k dieťaťu, ktoré zažilo hneď po narodení traumu z odmietnutia vlastnými rodičmi alebo ako mu povedať, že je adoptované... Povinná príprava je buď na Úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny alebo v jednom z troch akreditovaných neziskových centier. Viac už Pavla Lényiová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záujemcovia o adopciu si musia položiť pár ťažkých otázok, kým ich zapíšu do zoznamu žiadateľov – napríklad trúfneme si aj na dieťa s postihnutím? Alebo na rómske, prípadne staršie dieťa, ktoré bude zrejme citovo traumatizovanejšie než novorodenec? Pavla Lényiová sa pýtala adoptívnych rodín, aké odpovede si dali na tieto otázky a tiež odborníkov, čo záujemcom o adopciu radia.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Malé dieťa potrebuje cítiť bezpečie. Upnúť sa preto môže na hocikoho, kto sa oňho stará a dáva mu pocit istoty, aby neskôr nabralo odvahu objavovať svet. O význame takéhoto pripútania začal koncom šesťdesiatych rokov hovoriť britský psychológ John Bowlby /džon boulby/. U adoptívnych detí vidieť, čo sa stane, keď bezpečný prístav chýba, ale aj to, ako im ho môžu nanovo vytvoriť adoptívni rodičia.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Adopcia je anonymná - biologickí rodičia nevedia, v akej rodine skončilo dieťa, ktorého sa zriekli. Na druhej strane, odborníci radia náhradným rodičom, aby deťom netajili pravdu o ich pôvode. Je to dôležité pre ich identitu a sebapoznanie. Aj na otázky tých najmenších sa dá odpovedať pravdivo a zároveň primerane ich veku. Napríklad formou rozprávky. Viac povie Pavla Lényiová. Najskôr ale sedemročné dievčatko porozpráva svoj príbeh, ako sa dostalo k milujúcim rodičom.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Pavla Lényiová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame