Letisko

Letisko

Do dopravného lietadla sa zmestí približne 200 cestujúcich. Približne takýto počet ľudí sa stará aj o chod nášho najväčšieho letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.  Sú to pracovníci na Check-ine, nakladači batožiny, technici, upratovačky, vodiči mobilných schodov, či vyvažovači lietadla - ľudia, ktorých cestujúci často ani nevidia. Zákulisie letiska nám tento týždeň priblíži Tomáš Gerši. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pol hodinka. Za ten čas sa mnohí ani nenaobedujeme - no za menej ako 30 minút musí byť lietadlo nízkonákladovej spoločnosti pripravené na ďalší let.

Včera sme prešli check-inom, absolvovali sme bezpečnostnú kontrolu a popasovali sme sa aj so strachom z lietania. Dnes Tomáš Gerši pokračuje v príprave na let. Na bratislavskom letisku hovorí vedúci oddelenia riadenia a odbavovania lietadiel Marek Tedla.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské Las Vegas, tak by sme mohli nazvať pohľad na nočné letisko v hlavnom meste. Aby mohli lietadlá bezpečne odlietať a prilietať, plochu letiska osvetľuje viac ako 1 500 svetiel - 700 z nich je na hlavnej pristávacej dráhe. Ak je dobrá viditeľnosť, piloti ju dokážu vidieť už z Budapešti. Tomáša Geršiho po osvetlenej dráhe previedol Peter Kirth - vedúci prevádzkového dispečingu. 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Novinár má prístup aj tam, kam noha bežného smrteľníka nikdy nevkročí. Vyskúšal si to aj Tomáš Gerši. Na bratislavskom letisku sa dostal na pristávaciu dráhu, tam naozaj môžu iba profesionáli. Napríklad Peter Kirth - vedúci prevádzkového dispečingu:

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš príbeh letiska dnes ukončíme simulovanou nehodou lietadla. Takáto skúška sa robí každé dva roky, pretože "nehoda nie je náhoda" alebo - je dobre byť na mimoriadne udalosti pripravený. Na cvičení bol Tomáš Gerši. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Tomáš Gerši; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame