Tajomstvo vinylových platní

Tajomstvo vinylových platní

Prežili svoju klinickú smrť a dnes prekonávajú rekordy predajnosti. Prečo? Aj k tomu sa dostaneme v našom príbehu - Tajomstvo vinylových platní. Najprv si povieme ako sa hrajúca platňa zrodila. Tomáš Gerši začína v archíve: 

Tajomstvo vinylových platní - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek tomu, že hrajúcim vinylom v 80. rokoch predpovedali úplný zánik, platne sa zase vyrábajú a vo veľkom aj predávajú. Čo stojí za ich znovuzrodením zisťoval Tomáš Gerši. Najprv na burze platní. 

Tajomstvo vinylových platní - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najnovší album U2, Lady Gaga, reedícia Black Sabbath či exkluzívny box s nahrávkami Beatles - toto všetko vzniká v továrni na výrobu vinylových platní. Česká dedinka Loděnice má menej obyvateľov, ako firma zamestnancov. Najväčšiu továreň na výrobu vinylových platní v Európe navštívil redaktor Tomáš Gerši. Ešte pred prehliadkou dostal takéto upozornenie: 

Tajomstvo vinylových platní - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň odhaľujeme tajomstvo vinylových platní. Dnes pokračujeme v exkurzii v továrni na ich výrobu v českých Loděniciach. Tomáš Gerši nám povie, ako sa vinylová hmota premení na bezchybne znejúcu hudbu. Výrobou ho sprevádzala vedúca predaja Jana Plotová.   

Tajomstvo vinylových platní - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď si pred 130 rokmi Emilie Berliner dal patentovať gramofón, určite netušil že jeho vynález sa ani po toľkých rokoch nestratí. Aj vďaka vzkrieseniu vinylových platní sa dnes gramofóny predávajú vo veľkom. Aby správne a kvalitne hrali, treba naprv nastaviť reproduktory. Tomáš Gerši našiel v archíve tento návod:

Tajomstvo vinylových platní - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.






Autor: Tomáš Gerši; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame