Cena Rádia Slovensko na ITAPA 2018

Cena Rádia Slovensko na ITAPA 2018

Rozhodnite o tom, kto získa Cenu Rádia Slovensko!

Kongres ITAPA 2018 v spolupráci s RTVS aj tohto roku ocení najinovatívnejšie projekty v oblasti IT a digitalizácie spoločnosti.

O Cenu ITAPA 2018 súťažia projekty, ktoré sa zameriavajú na ľudí, uľahčujú im život, či sprístupňujú služby, ale aj projekty, ktoré s využitím IT podporujú rozvoj komunít, spoločnosti a prostredia v širšom zmysle.

Od roku 2014 je pravidelne vyhlasovaná aj poslucháčska Cena Rádia Slovensko na ITAPA, v rámci ktorej môžu poslucháči Rádia Slovensko určiť, ktorý z prihlásených projektov je podľa nich najužitočnejší. Hlasovať je možné do polnoci 6. novembra 2018. 


1. YesElf

Projekt YesElf dokáže pochopiť potreby nových zamestnancov, snažiacich sa naučiť a zvládnuť využívanie pre nich nového softvéru. Tento unikátny – na Slovensku vyvinutý nástroj v spolupráci s Fakultou informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity - dokáže na báze umelej inteligencie analyzovať správanie sa zamestnancov pri práci s firemnou aplikáciou. Nástroj predikuje, o čo sa snažia a čo chcú dosiahnuť, a na tomto základe pre nich tvorí personalizované odporúčania. Ako správny kouč, ale na automatickom základe.

2. Cviker - digitálna platforma pre urbanistické plánovanie

Vďaka projektu s využitím rozšírenej reality môže ktokoľvek virtuálne „vidieť“ plánované budovy či akékoľvek iné plánované stavby mesta z ľudského pohľadu. A čo viac – môže hneď aj vyjadriť svoj názor na harmonickosť navrhovaného objektu v danom prostredí. Už nikoho viac nebude po odstránení lešenia šokovať, že táto budova sa sem svojou fasádou vlastne vôbec, ale naozaj vôbec nehodí. Projekt umožňuje vďaka virtuálnej realite vidieť plánované objekty v reálnom prostredí. Umožňuje sa popri nich poprechádzať, vnímať ich a pocítiť ich prítomnosť hoci aj len vďaka aplikácii na svojom mobile.

3. Slovnaft bajk

Kolaps dopravy v Bratislave? Nie s bikesharingom. Najväčší bikesharingový systém na Slovensku spustila Bratislava. Systém pozostáva z 90 dokovacích staníc a 750 smart bicyklov. Každý bicykel obsahuje okrem zabudovaného počítača aj GPS, vďaka ktorému je neustále monitorovaný. Aplikácia umožní obyvateľom vyhľadať  najbližší bicykel a ľahko zaplatiť za jeho používanie. O tom, že ide o možno najrýchlejší spôsob dopravy v každodenných zápchach, svedčí aj enormný záujem ľudí, kedy za necelý mesiac sa do aplikácie zaregistrovalo 30.000 používateľov.  


4. eČasenka

eČasenka, alebo efektívna čakáreň. Nekonečné vysedávanie, nervózni pacienti, pokašliavanie v čakárni. K tomu neustále klopkanie ľudí, čo si prišli „len“ po recept, či „výsledky. Takto sa veľkej väčšine bežných ľudí asociuje návšteva u lekára. Jednoducho, elegantne a účinne rieši problém preplnenej čakárne projekt eČasenka. Systém umožňuje aj pomerne málo IT zručným pacientom prihlásiť sa, vyžiadať si časenku a následne čakať doma. Alebo len zaslať dopyt na recept. Systém sám automaticky organizuje a notifikuje ľudí tak, aby museli v čakárni stráviť len minimum času.


5. Šarišský HACKATHON

Je možné vytvoriť zo Slovenska nové Silicon Valley? Je možné vytvoriť zo Slovenska krajinu, ktorá priťahuje najlepšie IT mozgy? Nič menšie ako cestu k tomu ukázal Šarišský Hackaton. Viete, ako prilákať celý húf dobrých programátorov? Dajte im veľmi náročnú kreatívnu úlohu a urobte súťaž o to, kto je najlepší. Aha, a ešte im dajte dáta. Veľa, veľmi veľa dát. Napríklad otvorené dáta zo samosprávy dostupné všetkým, pri ktorých ešte nikomu nenapadlo urobiť nejakú aplikáciu. A o zvyšok sa postarajú tí programátori. Napríklad tak, že vytvoria  aplikáciu, ktorá sleduje pohyb vozidiel MHD v Prešove. 


Autorka: Dáša Omastová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame