História letectva

História letectva

Pozrite sa na oblohu. Zrejme uvidíte ich zopár z nich, ale aj v tejto chvíli máme nad hlavami desaťtisíce lietadiel. Každý deň sa vzduchom prepravia milióny ľudí. Letecká doprava patrí k najrýchlejším, najvyužívanejším a najbezpečnejším spôsobom prepravy a postupne sa stala bežnou. Ale kým sa tak stalo, musela prekonať dlhú a náročnú cestu. Lukáš Mano tvrdí, že všetko sa to začalo - pohľadom na oblohu.

História letectva - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme hovorili o prvých leteckých pokusoch. Od Ikara, až po lietajúceho Cypriána. Až začiatkom 20. storočia sa letecké sny začali meniť na skutočnosť. Hoci sa na cestu medzi Amerikou a Európou využívala predovšetkým lodná doprava, pomaly sa začali presadzovať aj vzducholode. Pokračuje Lukáš Mano.

História letectva - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už včera Lukáš Mano začal hovoriť o vývoji komerčného letectva. Jeho začiatky neboli ľahké. Cestujúci sa totiž prepravovali v provizórnych bombardéroch,  bez štipky komfortu. Historik Mikuláš Jančura tvrdí, že až v tridsiatych rokoch 20. storočia sa začala situácia pomaly meniť.

História letectva - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme v ňom o dejinách letectva - a do tých významnou mierou prispelo aj Československo. V našom spoločnom štáte vznikli jedny z prvých aerolínií v Európe. Lietadlo učarovalo aj "Najväčšiemu Slovákovi" - Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a práve let domov sa mu stal osudným.

História letectva - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľký sen o lietaní si začalo plniť ľudstvo začiatkom 20. storočia a už po pár desaťročiach sa podarilo prekonať rýchlosť zvuku. Bojové stíhačky odvtedy lietajú čoraz rýchlejšie a pozadu nechcelo ostať ani dopravné letectvo. Na scénu preto prišlo prvé nadzvukové lietadlo, ktoré sa v preklade volalo Svornosť. Aj pre nás je však známejšie ako Concorde. Pokračuje Lukáš Mano.

História letectva - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame