O poľovníkoch

O poľovníkoch

Často sa stretávajú so skreslenou predstavou o nenásytných lovcoch, ktorí chcú mať doma čo najviac trofejí. Poľovníci tvrdia, že pravda je niekde inde: ich úlohou je zachovanie historických tradícií, ochrana zveri a jej životného prostredia. Lov je až posledným bodom v dlhom zozname ich povinností. Skontrolujeme to. Celý týždeň strávime v ich spoločnosti spolu s Máriou Petríkovou:

O poľovníkoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dni a často i noci v lese strávené pozorovaním, opaterou či prikrmovaním - to je život poľovníka. Odmenou by mal byť dobrý úlovok. Ale cesta k nemu je dlhá. Mária Petríková bola v revíre neďaleko Vranova nad Topľou.

O poľovníkoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trúbenie, špeciálne ceremónie a obrady, vlastná reč, teda poľovnícka latina. Poľovníctvo je úzko späté s historickými tradíciami. Mária Petríková nahrávala na východe Slovenska.

O poľovníkoch 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teórií o poľovačke už bolo dosť, dnes ideme do terénu. Mária Petríková pozbierala všetku odvahu a zúčastnila sa na spoločnej poľovačke vo Vranove nad Topľou. Tá sa konala na podnet miestnych, ktorí sa sťažujú na premnoženú diviačiu zver. Poľovníci mali zver vytlačiť z územia mesta a ak sa pošťastí, priniesť aj úlovok. Počúvajte, či sa im to podarilo.

O poľovníkoch 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Preskúmali sme ich denné činnosti, prešli sme si zásady a rituály, dokonca sme okúsili aj poľovačku bez úlovku... Dnes sú pred nami - poľovnícke historky. Tie najlepšie z východu Slovenska prináša opäť Mária Petríková. 

O poľovníkoch 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Mária Petríková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame