Vianočné dobroty

Vianočné dobroty

Vianoce sú sviatkami pokoja, radosti ale aj ľudskosti. Štedrý deň je v Rádiu Slovensko plný príbehov obyčajných ľudí, pre ktorých je podanie pomocnej ruky úplnou samozrejmosťou. Všímavosť a nezištnosť skutočne nie sú ničím výnimočným. Niekedy môže aj malá pomoc znamenať skutočne veľa...

15-ročný chlapec sa stará o babku a postihnutého strýka

Svedčí o tom aj príbeh Dávida Perského. Má iba pätnásť rokov a doma musí byť oporou nielen starej mame, ale aj postihnutému strýkovi na vozíku. V Leviciach nahrávala Soňa Weissová:

15-ročný chlapec sa stará o babku a postihnutého strýka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O zdanlivo malej pomoci

Pomoc nikdy nie je malá alebo veľká - nedokážeme odhadnúť jej silu a význam. Niekedy totiž aj obyčajné, na prvý pohľad bezvýznamné gesto alebo slovo dokáže ovplyvniť život toho druhého. A o tom je aj náš príbeh. O dospelom a dospievajúcom dieťati z detského domova a o ich priateľstve. Viac Martina Karmanová.

O zdanlivo malej pomoci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Riaditeľka detského domova jej nahradila mamu

Deti vyrastajúce v detských domovoch sú ochudobnené o to najdôležitejšie - lásku rodičov. Táto stigma ich potom sprevádza celý život. Po odchode z domova majú problém začať samostatný život, nájsť si prácu a neraz skončia na okraji spoločnosti. Nemusí to tak byť. Ak im vytvoríme skutočný domov, otvoríme svoje srdce, ukážeme, že nám na nich záleží. Príkladom je príbeh bývalej riaditeľky detského domova Kataríny Gromovej a dnes 30-ročnej Lucie Pustajovej. Rómky, ktorá bola kedysi jej chovankyňou a dnes pracuje ako terénna sociálna pracovníčka v Tisovci. Nahrával Michal Čabák.

Riaditeľka detského domova jej nahradila mamu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nevidomému Rasťovi pomáha celá trieda

Siedmak Rasťo zo Základnej školy v Nových Zámkoch je na prvý pohľad rovnaký ako jeho vrstovníci. Keď si však vytiahne svoju bielu paličku a vykročí, napadne vám, že s jeho zrakom to zrejme nebude celkom v poriadku. Napriek tomu si nezúfa. Je to bystrý chlapec, ktorému oči vynahrádzajú kamaráti z triedy. Ako? Za Rasťom sa šla pozrieť Slávka Šindelářová.

Nevidomému Rasťovi pomáha celá trieda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh o rodinnej súdržnosti a o nezlomnej sile dvoch výnimočných ľudí

Príbeh, ktorý si v nasledujúcich minútach môžete vypočuť, je nielen o pomoci, ktorá prichádza z viacerých strán naraz, ale najmä o krásnom a hlbokom vzťahu jednej mamky a jej šikovného syna. Príbeh o rodinnej súdržnosti a o nezlomnej sile dvoch výnimočných ľudí spracovala Lenka Dzobová.

Príbeh o rodinnej súdržnosti a o nezlomnej sile dvoch výnimočných ľudí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh o jednom priateľstve a vydanej knihe Pouličný diviak

Peter Sorát bol bezdomovec. Postarala sa o to jeho vášeň pre ruletu. Napriek vysokoškolskému vzdelaniu, dobrej práci a manželstvu bola preňho viac než čokoľvek iné. Pracoval v Bratislave, kde si našiel ubytovňu a cez víkendy chodil za rodinou. Gembloval šesť rokov, kým prišiel o všetko a to ho dostalo na ulicu. Kto vie, ako by sa vyvíjal jeho život, keby nestretol spisovateľa Daniela Heviera. Tento príbeh ľudskosti je o jednom priateľstve a vydanej knihe Pouličný diviak. Hovorí už Peter Sorát.

Príbeh o jednom priateľstve a vydanej knihe Pouličný diviak Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh Milana Daniela a jeho šiestich adoptívnych detí

V Rádiu Slovensko vám dnes ponúkame príbehy, ktoré napísal sám život a hlavnú úlohu v nich zohráva ľudskosť. Sú dôkazom, že ešte stále sa nájdu ľudia s otvorenými očami a hlavne otvoreným srdcom. Dokážu nezištne pomáhať a dokonca zachraňovať. Príbeh Milana Daniela a jeho šiestich adoptívnych detí zaznamenala Eva Vasilová.

Príbeh Milana Daniela a jeho šiestich adoptívnych detí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O chorom chlapcovi, ktorému zachránila život darovaná krv

Celý deň vám sprostredkúvame poďakovania ľuďom, ktorí niekomu nezištne pomohli. Náš ďalší príbeh je o chorom chlapcovi, ktorému zachránila život darovaná krv. Ale aj o tom, že osud vie niekedy zariadiť veci tak, aby všetko dobre dopadlo. Viac už Miroslava Ondrejčíková.

O chorom chlapcovi, ktorému zachránila život darovaná krv Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh o hudobnej skupine z rómskej osady

Človek si bohužiaľ nevyberá, kde sa narodí, ale môže si vybrať, ako bude svoj život žiť. Proti svojmu osudu sa snažia bojovať aj mladí chalani z rómskej osady pri Moldave nad Bodvou. Majú radi muziku a chceli by sa jej profesionálne venovať. Našťastie sa nájdu viacerí ľudia, ktorí sa snažia takýmto mladým ľuďom pomáhať. Pavol Náther nahral príbeh ľudskosti o hudobnej skupine Chalani z chatrče.

Príbeh o hudobnej skupine z rómskej osady Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


foto: cegoh

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame