Predvianočné zvyky a tradície

Predvianočné zvyky a tradície

Predvianočné obdobie je čarovné. Pre našich predkov to platilo dvojnásobne - okrem príprav na najkrajšie sviatky roka mali plné ruky práce aj s odháňaním zlých síl a privolávaním tých dobrých. Aj preto sa nám zachovali nádherné zvyky. Niektoré z nich dokonca až dodnes. Viac o nich povie Dáša Omastová. 

Katarína a Barbora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skúšajte, sledujte, patrí to k tomuto krásnemu predvianočnému času.

V predvianočnom období sa v minulosti prelínali kresťanské a ľudové zvyky. Pôstne obdobie a príprava na sviatky sa miešali s tradíciami takzvaných stridžích dní a naši predkovia mali o zábavu postarané aj v dňoch svätého Ondreja a Tomáša. K haluškám, ktoré predpovedali budúcnosť pozýva Dáša Omastová.

Ondrej a Tomáš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj vy ste si našli v čižmičke sladké dobroty? Vďačíme za ne prajnému svätcovi. Za jeho dary mu venujeme dnešný diel príbehu. Kto je náš Mikuláš? To povedali Dáši Omastovej tí najväčší odborníci - deti.

10Mikuláš1712061139;omastova;príbeh;miki Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to svätica, ale aj bosorka. Reč je o Lucii, ktorá slávi meniny trinásteho decembra. Práve vtedy vrcholia aj takzvané stridžie dni, ktoré boli kedysi mimoriadne dôležité. Prečo, povie Dáša Omastová.

Lucia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme hovorili o tradíciách počas adventu. Naši predkovia sa navštevovali, vinšovali, vyháňali zlé sily, pozerali sa do budúcnosti, hľadali ženíchov... S príchodom Vianoc sa všetko toto pominulo a nič už nebránilo osláviť najkrajšie sviatky roka tak, ako sa patrí. Vychutnať si atmosféru vás pozýva Dáša Omastová.

Vianoce a Štefan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veru už sa to blíži a my sa máme na čo tešiť. Konkrétne budúci týždeň - na príbehy dobrovoľníkov. Počúvajte od pondelka.


Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame