Umenie Majstra Pavla z Levoče

Umenie Majstra Pavla z Levoče

Umenie Majstra Pavla z Levoče aj po pol tisícročí ohromuje svojou krásou. Vrcholným dielom umelca zo Spiša je hlavný oltár chrámu svätého Jakuba v Levoči - ten sa zachoval v pôvodnom stave, o jeho autorovi však nevieme takmer nič. Martin Kalužák sa preto vybral po stopách Majstra Pavla na miesto, kde určite strávil mnohé roky: 

Umenie Majstra Pavla z Levoče - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Majster Pavol vytvoril začiatkom 16. storočia unikátny hlavný oltár v Chráme svätého Jakuba v Levoči, ktorý chodia obdivovať turisti z celého sveta. Historikom sa ale podarilo zistiť, že rezbár mal celkom pohnutý súkromný život - mohol za to jeho syn. Viac povie Martin Kalužák.

Umenie Majstra Pavla z Levoče - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Majster Pavol z Levoče nevytvoril len slávny oltár v tomto spišskom meste, ale aj množstvo iných diel. Napríklad kríž vo Farskom kostole v Kežmarku. Spája sa s ním zaujímavá povesť. Aká? To povie Martin Kalužák v pokračovaní nášho rozprávania o živote a diele výnimočného stredovekého umelca.

Umenie Majstra Pavla z Levoče - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koľko remeselníkov pracovalo na slávnom levočskom oltári Majstra Pavla? Rezbár sám obrovskú prácu zvládnuť nemohol. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že stredoveký umelec mal až dve dielne. Martin Kalužák pokračuje v príbehu venovanom jednému z najväčších umelcov, ktorí tvorili na našom území.

Umenie Majstra Pavla z Levoče - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spolu s Martinom Kalužákom si pripomíname okrúhle výročie - 500 rokov od dokončenia výnimočného diela. Vrcholné dielo Majstra Pavla, oltár v chráme svätého Jakuba v Levoči je súčasťou hlavného prúdu európskeho umenia tej doby. Tvrdia to odborníci a tisíce návštevníkov chrámu to dosvedčujú aj tým, že sa na toto miesto opakovane vracajú.

Umenie Majstra Pavla z Levoče - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Martin Kalužák; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame