Operácia v maminom brušku

Operácia v maminom brušku

Zhruba desať detí ročne sa u nás rodí s diagnózou spina bifida, teda s rázštepom chrbtice a miechy. Následkom môže byť inkontinecia, impotencia, problémy s chôdzou, či život na vozíku. Do veľkej miery sa to dá zmierniť, ak sa porucha operuje už v maminom brušku. Robí sa to zatiaľ len na pár miestach vo svete. Najlepšie výsledky má pracovisko vo švajčiarskom Zürichu, kde operovali aj dve slovenské deti. Pavla Lényiová zavítala do oboch rodín a pripravila príbeh o úžasnom vedeckom pokroku a o sile nádeje. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Túto operáciu bolo treba vykonať čím skôr, ale poisťovne vám liečbu v hodnote zhruba 100 000 eur neschvália zo dňa na deň.

Štvormesačná Simonka a jedenásťmesačný Sebastián sú hrdinami nášho príbehu. Spája ich diagnóza spina bifida – otvorený rázštep chrbtice a miechy a aj to, že tieto dve deti operovali, kým boli ešte v maminom brušku. Keď totiž lekári zasiahnu do 26. týždňa tehotenstva, pacienti majú vysoké šance na plnohodnotný život, inak hrozia vážne následky. Tento zákrok sa robí zatiaľ len na pár miestach vo svete. Naše deti operovali vo Švajčiarsku. Práve tamojšia Univerzitná detská nemocnica má najlepšie výsledky. Ako prebiehala samotná liečba a ako sa k nej postavili naše poisťovne zisťovala Pavla Lényiová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte sa ani nenarodili a už mali prvú operáciu za sebou. Simonke a Sebastiánovi diagnostikovali otvorený rázštep chrbtice a miechy a sú to prví Slováci, ktorých operovali v Zürichu ešte v maminom brušku. Tento zákrok zvyšuje šancu na to, že sa pacient postaví na vlastné nohy. Ako sa deťom darí po narodení povie Pavla Lényiová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nový rok privítame slávnostne a s pompou. Od pondelka je tu príbeh Čestnej stráže.

Galéria

simonka.jpg sebastián krajčoviech.jpg DSCF1806.JPG
Autorka: Pavla Lényiová; Ilustr. foto: rodinný archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame