Zimné kalamity

Zimné kalamity

Začiatok januára bol tento rok skôr jarný. Vysoké teploty, málo snehu a kvitnúce stromy. A tak si možno až trochu nostalgicky zaspomíname na naozaj zimné zimy. Na to, ako príroda ukázala svoju moc a my sme museli kapitulovať pred jej silou.  Aké zimné vrtochy počasia sa zapísali do našej histórie rozpovie Klára Grausová.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Januárová snehová kalamita v roku 1987, o ktorej sme hovorili včera, postavila do pohotovosti najmä južné časti Slovenska. No bývali aj zimy, ktoré potrápili celé naše územie. Dnes si v príbehu na týždeň s Klárou Grausovou pripomenieme tie najtuhšie z nich.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uhoľné prázdniny, pozatvárané úrady, prázdne obchody. To všetko prinášajú veľké zimné kalamity. Ale v prvom rade kolabuje doprava. A tak sa dnes vydáme k železničiarom. O ich skúsenostiach s prívalmi snehu a ľadu bude dnešný príbeh s Klárou Grausovou:

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to krásne, je to nebezpečné. Keď stromy, autá, stĺpy verejného osvetlenia, jednoducho celú krajinu obalí ľad. Mrznúci dážď býva niekedy horší než hromady snehu alebo tuhý mráz. S Klárou Grausovou si na ľadovú kalamitu spomína klimatológ Pavel Faško.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Loď primrznutá až ku dnu rieky, alebo bombardovanie zamrznutého Dunaja. Náš príbeh o pamätných zimných kalamitách sa končí na vode, alebo lepšie povedané na ľade...Klára Grausová sa o zimných príhodách rozprávala s bývalým loďmajstrom Jurajom Bohunským.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Klára Grausová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame