25 rokov slovenského hokeja

25 rokov slovenského hokeja

V Dánsku sa v piatok - 5. mája začínajú majstrovstvá sveta, čiže hokej bude u nás na dva týždne opäť športom číslo jeden. Svetlana Barátová si v príbehu posvieti na 25 rokov slovenského hokeja. Dnes to bude o tom, ako sa nová krajina na svetovej hokejovej scéne vyškriabala z úplného dna až na absolútny vrchol.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň sme si už pripomenuli prvých desať rokov slovenského hokeja. Boli úspešné, pretože našim reprezentantom sa podarilo získať kompletnú medailovú zbierku. Žiaľ ďalšie roky už toľko radosti nepriniesli. Na vrcholných podujatiach sa pódiové priečky začali slovenským hokejistom vzďaľovať. Zábleskom bolo striebro v Helsinkách pred šiestimi rokmi. Ani táto medaila ale nezastavila slovenský hokejová pád, ktorý vyvrcholil pred rokom najhorším umiestnením v histórii. Viac už Svetlana Barátová. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za 25 rokov existencie slovenského hokeja vyrástlo veľa výborných hráčov. No iba tí najlepší zažiarili v najprestížnejšej lige sveta - NHL. Stali sa oporami tímov a niektorí si siahli aj na Stanleyho pohár. Svetlana Barátová sa zamerala na našich hokejistov, ktorých pozná takmer celý svet.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kodaň a Herning sa na niečo viac ako dva týždne stanú centrom svetového hokeja. V Dánsku štartujú 82. majstrovstvá sveta. Svetovú elitu hostilo už aj Slovensko a zopakuje si to o rok v Bratislave a Košiciach. Od vzniku samostatnej krajiny boli u nás viaceré vrcholné hokejové podujatia – pripomenie ich Svetlana Barátová:  

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posledné hodiny zostávajú do štartu hokejových majstrovstiev sveta. Po prvý raz ich hostí Dánsko. Na šampionáte nechýba ani Slovensko, ktoré malo premiéru v najvyššej kategórii v roku 1996. Odvtedy naši reprezentanti vždy hrali medzi elitou. Dvakrát mali ale namále - v roku 2008 bojovali  o záchranu a pred rokom sa tesne vyhli vypadnutiu. Na čo si tento rok  trúfa družina okolo kanadského trénera Craiga Ramsayho povie Svetlana Barátová. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slováci vstúpia do šampionátu zajtra prestížnym zápasom s Českom. Dnes (4. 5.) od 16:15 sa hrá derby Kanada USA a Rusko Francúzsko.




Autorka: Svetlana Barátová ; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame