Skladáme skúšku dospelosti

Skladáme skúšku dospelosti

Maturanti si tento týždeň sadnú za zelený stôl - so strachom i s očakávaniami. Maturita má u nás vyše 160-ročnú tradíciu. Od nepamäti bola váženou a ťažkou skúškou. Nezložil ju len tak hocikto. A ako vyzerala? Mária Hvozdíková vás teraz cez zápisky študenta Michala prenesie do 19. storočia. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Maturanti sa aj v týchto chvíľach potia pri zelenom stole. Skúška dospelosti sa dá písať online, dokonca maturujú i odsúdení vo väznici. O takomto niečom v druhej polovici 19. storočia, keď odborníci túto skúšku v Uhorsku zavádzali, nikto ani len nechyroval. Mária Hvozdíková povie, ako sa maturita menila od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno aj vy máte doma na poličke zelenú stužku v pohári s vygravírovaným menom a triedou. Padá na ne prach, spomienky trošku blednú, ale stužková sa zachová navždy.  Zaužívaná tradícia sa rokmi  menila, no zostala stále živá. Aký je jej príbeh? povie Mária Hvozdíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ktorá fotka je najlepšia? Nesmiem zabudnúť aj na prababku! Maturitné oznámenia či výroba tabla patria k životu maturanta. Mária Hvozdíková povie, ako tieto tradície vznikli a aj prečo sa uchovali.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj pol roka dopredu si niektorí študenti dohadujú s majiteľmi obchodov miesto v ich výklade. Na čo? Na tablo! No skôr, ako ho tam položia, podľa starej tradície v uliciach spievajú, čiže lúčia sa s detstvom. Slzy v očiach ale nemajú iba maturanti, ale aj ich triedne učiteľky. Nahrávala Mária Hvozdíková.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Hvozdíková; Foto: TASR/Roman Hanc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame