Cestovanie v čase

Cestovanie v čase

Ako a prečo sme cestovali kedysi? Ako vznikal cestovný ruch? O tom bude reč celý tento týždeň. Cestovať v čase budeme s Lenkou Dzobovou a štartujeme v ďalekej antickej minulosti, v kolíske európskej kultúry. Naším turistickým sprievodcom je sociológ Ivan Chorvát z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici:

Cestovanie v čase - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek tomu boli ľudia, ktorí sa peši vydali naozaj na dlhé cesty.

Je tu čas dovoleniek a cestovania. Tohto sa držíme aj my a ponúkame - cestovanie v čase. Včera sme sa túlali po antickom Grécku a rímskych cestách, v dnešnej časti sa budeme s Lenkou Dzobovou venovať stredoveku:

Cestovanie v čase - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Včera sme hovorili o cestovaní v stredoveku a o náboženských púťach a práve s nimi je spojený aj anglický výraz pre dovolenku. Holy days totiž v preklade znamená - posvätné dni. U nás sa však dovolenky oficiálne uzákonili len nedávno, v 20. storočí. Aby sme ich využili na cestovanie, musel sa zrodiť moderný turistický ruch. Kde a ako? Povie Lenka Dzobová:

Cestovanie v čase - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cestujeme v čase, hovoríme o histórii cestovania. Už sme prebrali antiku i stredovek, časy budovania železníc. Dnes ideme na vymoženosti moderného veku. Patrí k nim aj dovolenkové cestovanie. Aj to malo svoj vývoj. Viac povie Lenka Dzobová:

Cestovanie v čase - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


S Lenkou Dzobovou celý týždeň cestujeme v čase. V poslednej časti príbehu bude reč o cestovaní pred a po 2. svetovej vojne a expresne prefičíme až do súčastnosti. Začíname v našich najmenších veľhorách:

Cestovanie v čase - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame