Okupácia - príbehy ľudí

Okupácia - príbehy ľudí

Pri 50. výročí okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy budeme hovoriť celý týždeň aj o tom, ako táto udalosť menila osudy ľudí. Jozef a Mária Levákovci žili v Slovenskej Ľupči a mali 4 deti. Zosobášili sa v roku 1948. O 20 rokov neskôr,  už v prvý deň okupácie, sa celej rodine navždy zmenil život. Vtedy 38-ročný Jozef Levák si vo Zvolene na protest kľakol pred sovietsky tank. Dnes 87-ročná pani Mária povedala Soni Gyarfašovej nielen o spomienkach na osudný 21. august 1968, ale aj to, aký bol jej manžel.

Okupácia - príbehy ľudí - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dodajme, že 21. augusta 1968 prešiel opitý ruský vojak tankom v Šulekove aj 67-ročnú Viktóriu Rybárovú. Zomrela pri prevoze do nemocnice. Pri okupácii zahynulo na Slovensku 37 ľudí, v celej republike podľa českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov 138 ľudí.  Najmladšou obeťou bol dvojročný chlapec, najstaršou 91-ročný československý legionár Antonín Abrahám. Počas celého pobytu okupačných vojsk v Československu prišlo o život vyše 400 ľudí.

Mladý nadaný umelecký fotograf Tibor Kováč mal 31 rokov, keď vtrhli do Československa vojská Varšavskej zmluvy. Nemohol pri tom s fotoaparátom chýbať. V jeho rodných Košiciach zabili okupanti spomedzi všetkých slovenských miest najviac ľudí. Soni Gyarfašovej povedal, ako mu zábery spred polstoročia navždy zmenili život.

Okupácia - príbehy ľudí - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dodajme, že dodnes historici neuzavreli presné počty ťažko zranených počas okupácie. Podľa Ústavu pamäti národa ale ide o tisícky ľudí, ktorí žili ďalších 20 rokov v normalizovanom Československu ako druhotriedni občania.

Košičan Vojtech Pastor mal v tom čase 29 rokov. Rád športoval - hrával futbal a zabehol aj košický maratón. Ako povedal Soni Gyarfašovej, vpád vojsk Varšavskej zmluvy otriasol jeho životom a od základov ho zmenil.

Okupácia - príbehy ľudí - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dodajme, že podľa Ústavu pamäti národa bolo v Československu počas 20 rokoch normalizácie odsúdených za takzvané politické trestné činy takmer 111-tisíc ľudí. Toto číslo zahŕňa aj odsúdených za opustenie republiky. Väčšinou ich súdili v neprítomnosti, zatiaľ čo oni žili slobodne na západe. Po ich odpočítaní bolo počas normalizácie odsúdených za politické trestné činy v Československu takmer 4 800 ľudí.

Zuzana Kunstadt mala v tom čase 20 rokov. Horúci august 1968 trávila s priateľmi a budúcim manželom Petrom pri mori. Tu ju zastihla aj správa o tom, čo sa deje v rodnej krajine. Ako povedala Soni Gyarfašovej, ten moment sa podpísal aj pod jej vážne rozhodnutie.

Okupácia - príbehy ľudí - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po vojenskej okupácii v roku 1968 emigrovalo do slobodného sveta z komunistického Československa takmer 89-tisíc ľudí.

Filmový kritik, dnes 96-ročný Pavel Branko patril k presvedčeným komunistom ešte z čias prvej Československej republiky. Po Víťaznom februári ale na protest proti metódam zo strany vystúpil. Aj on veril ideálom Československej jari. No ako povedal Soni Gyarfašovej, zistil, že všetko bola len ilúzia, ktorá sa nemohla skončiť pred päťdesiatimi rokmi inak ako okupáciou. Aj keď dostal možnosť žiť v zahraničí, do okupovaného Československa sa dobrovoľne vrátil.

Okupácia - príbehy ľudí - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Soňa Gyarfášová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame