Pútnické miesta

Pútnické miesta

Rajecká Lesná je malou obcou v Žilinskom kraji. Kedysi sa jej zvyklo hovoriť Frivald z nemeckého slobodný alebo voľný les. Naozaj je obklopená krásnou prírodou a v jej srdci nájdete aj miesta s priam magickou atmosférou. A práve takéto miesta, miesta s výnimočnou atmosférou budeme predstavovať celý tento týždeň. Začína Ľubomíra Goljerová. 

Rajecká Lesná Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu putujeme po magických miestach, miestach, ktoré sú čímsi výnimočné a človek sa tam rád vracia. Dnes to bude malá obec na Zemplíne - Vysoká nad Uhom. Len nedávno tu prebehla veľká slávnosť. Za blahoslavenú vyhlásili Annu Kolesárovú, ktorá tu vyrastala i zomrela. Toto pútnické miesto vyhľadávajú najmä mladí ľudia. S mikrofónom tam zašiel aj kolega Lukáš Mano.

Dom A. Kolesárovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liečivý prameň, cirkevné a banícke pamiatky, ale aj nádherná príroda... Dnes zamierime na stredné Slovensko, na jedno z najznámejších pútnických miest - Staré Hory. Návštevníci ich považujú za čarovné. A tak tam rada zašla aj Dáša Omastová a tipy na zaujímavé miesta si pýtala od pravidelného návštevníka.

Staré hory Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku máme mnoho pútnických miest, mnohé z nich sú také preslávené, že ich ročne navštívia aj státisíce veriacich, ale počuli ste už o Obišovciach? Malá dedinka leží medzi mestami Košice a Prešov a v miestnom kostole ukrýva vzácny obraz. Kroky Lukáša Mana však nesmerovali hneď do kostola, ale na železničnú stanicu.

Obišovce Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nájdete ju tesne nad rušnou mestskou ulicou plnou áut a hluku - vystúpite len zopár metrov a naraz ste v oáze pokoja a ticha. Bratislavská kalvária je najstaršia na našom území a v minulosti to bolo známe pútnické a výletné miesto. Kúsok od nej sa nachádza Kostol Panny Márie snežnej a pod ním, o pár schodov nižšie aj Lurdská jaskyňa. Práve tam začína dnešnú časť príbehu Ľubomíra Goljerová.

Bratislavská kalvária Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autori: Ľ. Goljerová; D. Omastová; L. Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame