Starí ako republika - príbehy storočných

Starí ako republika - príbehy storočných

Pripomíname si okrúhlych sto rokov od vzniku prvej Československej republiky a tejto téme sa budeme venovať aj v našom príbehu. Aké bolo uplynulé storočie nám povedia tí, ktorí sú rovnako starí, alebo dokonca ešte starší ako náš spoločný štát. Soňa Gyarfašová oslovila ľudí, ktorí dovŕšili sto rokov. Hovorila aj s pani Annou Šestákovou: 

Starí ako republika - príbehy storočných I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké bolo uplynulé 20.storočie? To sa pýtame ľudí, ktorí majú viac ako sto rokov. Aké boli ich príbehy a aké sú ich posolstvá? Juraj Aquinas Gabura je naším najstarším kňazom - má 103 rokov. O svojich životných cestách a skúškach povedal Soni Gyarfašovej.

Starí ako republika - príbehy storočných II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prinášame v ňom príbehy ľudí, ktorí dovŕšili, či prekročili stovku... Aké boli osudy tých, ktorí vyrastali spolu s prvou Československou republikou a prežili všetky turbulencie 20.storočia? Zdenka Vicenová pracovala celý svoj život ako zdravotná sestra a zapojila sa aj do Slovenského národného povstania. Soňa Gyarfašová sa jej spýtala, vďaka čomu prekonala všetky zlomy vo svojom živote a aký je jej recept na dlhovekosť.

Starí ako republika - príbehy storočných III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdravotná sestrička Zdenka Vicenová sa dožila 102 rokov a zomrela minulý rok.

Unikol Tisovi i Stalinovi, aby bojoval proti Hitlerovi. Aj takto sa písalo o legendárnom generálovi Imrichovi Gablechovi, ktorý ako jediný Slovák v histórii získal štyri najvyššie štátne vyznamenania a v opozícii bol proti obom totalitám 20.storočia. V príbehu prinášame osudy storočných ľudí, ktorí vyrastali s prvou republikou – a ako povedal Soni Gyarfašovej Imrich Gablech, aj jeho inšpirovali ideály, v ktorých bol kedysi vychovaný.

Starí ako republika - príbehy storočných IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V našom príbehu predstavujeme príbehy storočných ľudí, ktorí vyrastali spolu s prvou republikou a do ich životov sa premietli všetky turbulencie minulého storočia. Asi lepšie ako čokoľvek iné to ukazuje príbeh skautingu – ten bol vždy spojený s prvou republikou a neskôr ho zakázali obe totality 20.storočia. Najstarším československým skautom je dnes 101-ročný Eduard Marek. Ako povedal Soni Gyarfašovej – skautskému heslu – urobiť denne aspoň jeden dobrý skutok – bol verný celý život.

Starí ako republika - príbehy storočných V. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka: Soňa Gyarfašová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame