Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny

Historici označujú 1. svetovú vojnu za konflikt v ktorom sa zrodilo 20. storočie. V týchto dňoch si pripomíname, že práve pred 100 rokmi definitívne utíchli jej bojiská. Jedna z kapitol vojny sa odohrávala aj na našom území - v Karpatoch. Jej svedkami sú vojnové cintoríny - viete na ktorom z nich odpočíva najviac vojakov? Povie Martin Kalužák. 

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obnova vojnového cintorína vo východoslovenskom Veľkrope si vyžiadala tisíce hodín dobrovoľníckej práce, aj riešenie komplikovaných technických a dopravných problémov. Cintorín síce leží tesne nad obcou, prístup k nemu však nie je vôbec jednoduchý. A jednoduché to nemali ani miestni obyvatelia počas bojov Veľkej vojny. Pripravené je pokračovanie príbehu Martina Kalužáka venované 100. výročiu ukončenia 1.sv. vojny:

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

8662 pochovaných vojakov - len 11 z nich poznáme po mene... vojnový cintorín vo Veľkrope na východnom Slovensku stále čaká na svoje príbehy - osudy pochovaných vojakov zatiaľ nepoznáme. Vieme však, že výnimočný čin - obnovenie tohto najväčšieho cintorína z 1-vej svetovej vojny urobili dobrovoľníci z Klubu vojenskej histórie Beskydy. Rekonštrukcia trvala niekoľko rokov  - pokračuje Martin Kalužák.

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celému zrekonštruovanému priestranstvu dominuje mohyla. Tú postavili dobrovoľníci ako výraz piety a úcty k padlým vojakom. Na kopci nad dedinou je ich pochovaných takmer 9000 tisíc. V príbehu veľkej vojny a jej vojakov pokračuje Martin Kalužák.

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V týchto dňoch si pripomíname 100 rokov od ukončenia najkrvavejšieho konfliktu v dovtedajšej histórii ľudstva. 1. svetová vojna, alebo ako ju nazývali ľudia - Veľká vojna zasiahla aj územie Slovenska. Pripomienkou týchto historických udalostí je najväčší vojnový cintorín na našom území v obci Veľkrop pri Stropkove. Nie je však jediný. Viac povie v poslednej časti Príbehu Martin Kalužák.

Najväčší vojnový cintorín z 1. svetovej vojny - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Martin Kalužák; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame