Ako vzniká rozprávka

Ako vzniká rozprávka

Máte už svoje Vianočné želanie? My áno - a na Vianoce ho odvysiela naša televízna Jednotka. Klára Grausová si na vlastnej koži vyskúšala, ako sa rodí rozprávka a na pľaci s filmármi strávila aj jeden rozprávkový deň:  

Ako vzniká rozprávka - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nakrúcanie akéhokoľvek filmu by sa nezaobišlo bez výberu vhodných miest a kostýmov. Tak je to aj v prípade vianočnej rozprávky z dielne RTVS. Klára Grausová nám v dnešnom príbehu na týždeň priblíži kde všade sa ocitol štáb spolu s hercami a režisérom Petrom Bebjakom pri nakrúcaní Vianočného želania:

Ako vzniká rozprávka - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ráno sa vstáva naozaj skoro, pretože na herca už čakajú vizážisti, kostyméri...ide sa na pľac - a akcia. Tú potom strieda čakanie. Na dobré svetlo, na ďalší záber, a takto sa ťahá až do večera. Redaktorka Klára Grausová sledovala nakrúcanie rozprávky, ktorú na Vianoce uvidíte na televíznej Jednotke - volá sa Vianočné želanie. Teraz počúvajte, čo všetko sa musí stihnúť za jeden filmovací deň. 

Ako vzniká rozprávka - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Komparzisti sú dôležitou súčasťou nakrúcania filmov. Nezaobišli sa bez nich ani tvorcovia rozprávky Vianočné želanie, ktorú ponúkne RTVS už tieto Vianoce. Na hrade Červený kameň si úlohu komparzistky vyskúšala aj Klára Grausová a začala v rozprávkovej kostymérni. 

Ako vzniká rozprávka - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čím by ste chceli byť, keď by ste si mohli zahrať v rozprávke? Kráľom, alebo princeznou? Tieto postavy samozrejme nemôžu chýbať ani vo filme Vianočné želanie, ktorý vám tento rok prinesie televízna Jednotka. Klára Grausová sa rozprávala s rozprávkovým kráľom Lukášom Vaculíkom a aj so statočným kováčom, ktorého hrá Richard Autner:

Ako vzniká rozprávka - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Klára Grausová; Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame