Zvony

Zvony

Zvolávajú, ohlasujú, upozorňujú... Tomuto fascinujúcemu nástroju s dlhou tradíciou sme venovali aj náš príbeh. Zavítame do zvonolejárskej dielne, povieme si niečo o kampanológii - teda náuke o zvonoch - a nevynecháme ani príbehy, ktoré tieto nástroje v tvare obráteného kalicha, písali v našej histórii. Sprievodcom je Lukáš Mano.

Zvony - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Na Slovensku by sme našli takmer 500 zvonolejárskych dielní. Každý majster má pri výrobe zvonov nejaké tajomstvá, no základný postup je približne rovnaký. Lukáš Mano navštívil zvonolejára Róberta Slíža v jeho dielni v Krásnohorskej Dlhej Lúke.

Zvony - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes pokračujeme v našom príbehu o starom remesle výroby zvonov. Každý z týchto nástrojov má svoj jedinečný zvuk. Ale taká zvonkohra sa nelíši iba od kostola ku kostolu, ale aj od krajiny ku krajine. Rozdiely v zvonení pozná kampanológ Juraj Gembický, s ktorým sa rozprával Lukáš Mano.

Zvony - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraví sa, že dom bez ľudí je ako zvon bez srdca. Práve srdce je základnou súčasťou tohto unikátneho mohutného nástroja...bez neho by nezvonil, nespieval, nevolal, nevaroval. A ako sa vyrába srdce zvonu? Na to pozrel Lukáš Mano v zvonolejárskej dielni Róberta Slíža.

Zvony - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oslavné zvony sú v kresťanstve symbolom narodenia spasiteľa a naplno sa rozozvučia počas týchto krásnych sviatkov. Pre mnohých ľudí sú však typickým vianočným zvukom rolničky. Tieto malé zvončeky neslúžia iba ako dekorácia, naplno sa využívajú aj v piesňach. Jednu z najznámejších pripomína ponúka Lukáš Mano.

Zvony - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame