DNA

DNA

S ľuďmi, s ktorými práve cestujete v autobuse, pracujete či nakupujete máte spoločné viac ako si myslíte. Potvrdzuje to naša DNA. Medzi zvieratami máme najbližšie k šimpanzom - zdieľame s ním  až 96% DNA a s takým banánom máme spoločných 50%. Práve DNA je hrdinkou nášho príbehu. Venuje sa jej Tomáš Gerši. 

DNA - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prostredie v ktorom žijeme, je plné ľudskej DNA. Zanechávame ju dotykom, rozprávaním, či dýchaním. Vďaka jedinečnému čiarovému kódu vie moderná forenzná analýza predpovedať, či bola napríklad v miestnosti žena, alebo muž. Či ale vďaka nej vieme nájsť napríklad majiteľku stratenej kabelky zisťoval Tomáš Gerši spolu s laboratórnym diagnostikom Marianom Baldovičom.

DNA - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jediná kvapka krvi, či vlas dokáže odhaliť páchateľa. Analýza DNA je dnes bežnou praxou pri vyšetrovaní závažných trestných činov. Obhliadka miesta činu má svoje pravidlá...Ako postupujú kriminalisti - povie v pokračovaní príbehu o DNA Tomáš Gerši.

DNA - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudskú DNA analyzovali stovky pracovníkov po prvý raz v roku 1990. Výskum trval 15 rokov a stál tri miliardy dolárov. Dnes to experti dokážu aj za 24 hodín a za oveľa nižšiu cenu. V laboratóriu vo vedeckom parku v Mlynskej doline sprevádzal Tomáša Geršiho laboratórny diagnostik Marian Baldovič.

DNA - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Molekulu DNA objavil švajčiarsky lekár Miescher v roku 1869. Prešlo 130 rokov,  kým vedci dokázali prečítať celý ľudský genóm. To, čo na začiatku mnohí pokladali za nezmysel - dnes výrazne pomáha napríklad aj pri liečbe ľudí. Čo všetko nám objavenie DNA prinieslo a čo ešte len prinesie - povedal Tomášovi Geršimu lekár a vedec Peter Celec.

DNA - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Tomáš Gerši; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame