Príbeh československej koruny

Príbeh československej koruny

25. februára 1919, presne pred 100 rokmi prijalo Národné zhromaždenie na tajnej schôdzi dva zákony, na základe ktorých sa začala písať história novej meny – československej koruny. Na začiatku však ešte veľa vecí nebolo úplne jasných, dokonca ani to, ako sa nová mena bude volať. Históriu novej meny nového štátu, ktorý vznikol len niekoľko mesiacov predtým, si pripomenieme spolu s Borisom Koreňom.  

Príbeh československej koruny 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Včera sme prebrali vznik, dnes sa bude Boris Koreň venovať zmenám meny. V marci 1939 totiž vznikol Slovenský štát a Protektorát Čechy a Morava. To sa nevyhnutne muselo odraziť aj na peňažnej politike. 

Príbeh československej koruny - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po menovej reforme v roku 1953, keď milióny obyvateľov Československa prišli o svoje úspory, sa ekonomická siutácia postupne stabilizovala. Nastalo obdobie, na ktoré sa najčastejšie viaže takzvaný spomienkový optimizmus – platy pomaly rástli a ceny mnohých základných potravín sa celé desaťročia takmer nemenili. Ekonomicky však Československo čoraz viac zaostávalo za vyspelými západnými krajinami.  Ako na tom bola naša koruna? V ďalšej časti príbehu povie Boris Koreň.

Príbeh československej koruny - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh Borisa Koreňa o československej korune pokračuje ďalšou kapitolou. Tá sa začala písať s rozdelením spoločného štátu, ku ktorému došlo 1. januára 1993. Nová situácia urýchlila aj vznik samostatných mien. Československá koruna prežila spoločný štát len o 39 dní. Hovorí vtedajší minister financií Július Tóth.

Príbeh československej koruny - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh koruny, najskôr spoločnej československej a potom už len slovenskej, sa skončil 1. januára 2009. Menu, ktorou sme platili takmer 90 rokov, vystriedalo euro. Slovenská republika sa stala 16. členskou krajinou eurozóny a zatiaľ sa k tomuto spoločenstvu nepridala žiadna z ďalších krajín Višegrádskej štvorky. V Českej republike sa naďalej platí korunou, v Poľsku zlotým a v Maďarsku forintom. Príprava Slovenska na vstup do eurozóny trvala niekoľko rokov. Pokračuje Boris Koreň:

Príbeh československej koruny - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Boris Koreň; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame