Ženy, ktoré menili svet

Ženy, ktoré menili svet

Talentované, odvážne, múdre a zanietené ženy - to budú hlavné hrdinky nášho príbehu. Predstavíme vám priekopníčky, ktoré vo svojej dobe vytŕčali z davu a napriek viacerým úskaliam išli za svojim cieľom a presadili sa v dovtedy čisto mužskom svete. Ako však ukazuje príbeh našej prvej astronómky Ľudmily Pajdušákovej, tá cesta nebola vždy len vznešená a hrdinská. Slovo už má Dáša Omastová.

Ženy ktoré menili svet - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa venujeme ženám, ktoré prekonali viaceré prekážky pri ceste za svojim cieľom. Boli vytrvalé, odhodlané a úspešné, čo sú prívlastky, ktoré do bodky platia aj na naše športovkyne. Svoj výnimočný príbeh tentoraz rozpovedala Mariana Némethová – Krajčírová Dáši Omastovej.

Ženy ktoré menili svet - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ženy, ktoré boli vo svojej dobe priekopníčkami a razili si cestu do dovtedy čisto mužských odvetví, bojovali s odmietaním, nedôverou a predsudkami. To sa týka aj našej prvej lekárky - Márie Bellovej, ktorá musela neustále dokazovať, že aj žena môže byť vynikajúcou odborníčkou, ktorá zachraňuje životy. Jej príbeh ponúka Dáša Omastová.

Ženy ktoré menili svet - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň otvárame príbehy žien, ktoré si museli vybojovať svoje miesto v dovtedy mužskom svete vedy, športu, či lekárstva. Výnimkou nebol ani svet umenia a našej dnešnej hrdinke to ešte skomplikoval svet veľkej politiky. Príbeh prvej divadelnej režisérky Magdy Husákovej - Lokvencovej  vyrozpráva Dáša Omastová.

Ženy ktoré menili svet - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvá lekárka, astronómka, režisérka, športovkyňa... Spoznali sme osudy žien, ktoré menili svet okolo seba v dobe, ktorá bola vyhradená mužom. Dnešok symbolicky venujeme spisovateľke, publicistke, prekladateľke, osvetovej pracovníčke, no najmä našej prvej feministke - Hane Gregorovej, ktorá svoju dobu predbehla míľovými krokmi. Priblíži nám ich Dáša Omastová.

Ženy, ktoré menili svet - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame