Život v Slovenskom štáte

Život v Slovenskom štáte

Pamätáte si aké bolo včera počasie? Možno ani nie, ak včerajšok nebol pre vás čímsi výnimočný. Ľuďom však zväčša ostávajú zachované spomienky na dni významných dejinných, politických, či spoločenských zmien. 14. marca 1939 vyhlásili Slovenský štát a náš príbeh s Martinom Kalužákom začneme práve tým, aké bolo vtedy u nás počasie. 

Život v Slovenskom štáte - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autobusom, alebo vlakom? Počas druhej svetovej vojny bola odpoveď jednoduchšia ako dnes. Najdôležitejším cestovným prostriedkom bol vlak, ale často sa stávalo, že sa ľudia museli spoľahnúť na vlastné nohy. V príbehu Život v Slovenskom štáte pokračuje Martin Kalužák.

Život v Slovenskom štáte - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadlo, kino, príroda... Ako sa ľudia počas ťažkých vojnových rokov zabávali? Podobne ako dnes, aj keď nad všetkým visel tieň svetového vojnového konfliktu. V Príbehu na týždeň pokračuje Martin Kalužák.

Život v Slovenskom štáte - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zelená je tráva, futbal to je hra... známa pieseň nevznikla síce počas vojnového obdobia, futbal však aj vtedy, v ťažkých časoch, prinášal ľuďom radosť a zábavu. Slovenský štát šport využíval na vlastnú propagandu, stavali sa však aj nové štadióny, napríklad bratislavské Tehelné pole. Tentoraz futbalový Príbeh na týždeň prináša Martin Kalužák.

Život v Slovenskom štáte - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomíname si život vo vojnovom Slovenskom štáte. Časť jeho občanov riešila každodenné problémy - pracovala, bavila sa, korzovala po meste, popíjala vo viechach. A potom boli tí, ktorým sa život obrátil naruby - ponižovaní, utláčaní, postupne zbavovaní ľudskej dôstojnosti i života. Záverečnú časť príbehu pripravil Martin Kalužák. 

Život v Slovenskom štáte - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Martin Kalužák; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame