Povolanie - profesionálny rodič

Povolanie - profesionálny rodič

Ústavná starostlivosť o deti, ktoré nemôžu žiť v biologickej rodine, dnes už nemusí prebiehať v ústave. Naše detské domovy, po novom centrá pre deti a rodiny, totiž zamestnávajú profesionálnych rodičov. Tí sa o deti starajú doma a dovtedy, kým sa deťom nenájde trvalý domov. Deti si nevyberajú, pridelia im ich a rovnako si nevyberajú, kedy deti odídu do novej rodiny. Lenka Dzobová zopár profesionálnych rodín navštívila.

Povolanie - profesionálny rodič - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do dotazníkov si píšu povolanie - profesionálny rodič. V domácom prostredí sa deň aj noc starajú o deti, ktoré z rôznych vážnych dôvodov nemôžu vyrastať v biologickej rodine. S Lenkou Dzobovou sme sa včera vybrali na návštevu za profesionálnou mamou, ktorá má u seba doma aktuálne dve bábätká, dievčatká.

Povolanie - profesionálny rodič - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pracujú takpovediac z domu - 24 hodín denne. Na povolanie profesionálny rodič sa pozrela Lenka Dzobová. Títo zamestnanci detských domovov sa v prostredí vlastnej rodiny nepretržite starajú o približne 1300 detí, kým sa pre ne nenájde trvalá rodina. Približne 60 z nich sú deti so zdravotným postihnutím. O takéto dievčatko sa stará aj Mária:

Povolanie - profesionálny rodič - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Deti sú v detskom domove vždy z vážnych dôvodov. Keď sa načas dostanú do profesionálnej rodiny, prinesú si so sebou aj boľavé srdiečko z rôznych tráum. Lenka Dzobová navštívila profesionálnu mamu Veroniku, ktorá sa stará o rómske deti - súrodencov:

Povolanie - profesionálny rodič - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celý týždeň v ňom hovoríme o profesionálnych rodičoch. Sú to ľudia, ktorí prijmú do svojej vlastnej rodiny cudzie dieťatko a keď príde čas, musia sa s ním rozlúčiť. .A to je možno tá najťažšia úloha, pred ktorú sú postavení. Pokračuje Lenka Dzobová.

Povolanie - profesionálny rodič - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame