Ľudia ktorí sadia stromy

Ľudia ktorí sadia stromy

Všetko sa zmenilo. Je tu jar. Slnko svieti viac, dni sú dlhšie, vietor je príjemnejší. Všetko nás láka von. Do parkov, do polí, do záhrad. Je tu sezóna ľudí, ktorí sadia stromy. Opatrujú a zachraňujú pôvodné staré odrody. Príbeh o nich pripravila Blažena Bóoczová: 

Ľudia ktorí sadia stromy - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ovocinárstvo v bošáckej doline rozvinul koncom 19. storočia Gejza Ostrolúcky. Spolu s ďalšími nadšencami vo vtedajšej Trenčianskej župe vysadili sad s tisíckou jabloní a sliviek. V ich diele teraz pokračujú mladí ovocinári. Blažena Bóoczová sa bola pozrieť v ovocnej škôlke v Bošáci pri Novom Meste nad Váhom, kde pestujú vo veľkom staré odrody:

Ľudia ktorí sadia stromy - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bošácka dolina v Bielych Karpatoch je akási génová banka starých odrôd ovocných stromov. Rastú tu prastaré jablone, hrušky či slivky. Každý rok ich je však menej a menej. O ich záchranu sa pokúša partia mladých ľudí. V ovocnej škôlke v Bošáci bola Blažena Bóoczová.

Ľudia ktorí sadia stromy - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jej miery sú obdivuhodné: 200 -14 - 231. Reč je o hruške ružovke. Rastie v Bošáci, na lúke pri ceste schádzajúcej do Ivanovskej doliny. A ešte raz k tým číslam. Má 200 rokov, je vysoká 14 metrov, obvod kmeňa takmer dva a pol metra. Ružová hruška je typickou miestnou odrodou a v iných lokalitách sa vraj nevyskytuje. Zaslúži si preto našu úctu a pozornosť, podobne ako aj ďalšie vzácne ovocné stromy, ktoré našli svoje útočisko v genosadoch, ale aj v ovocnej škôlke priamo v Bošáci. Jedno pracovné dopoludnie tam strávila aj Blažena Bóoczová.

Ľudia ktorí sadia stromy - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo si predstavíte, keď sa povie starý ovocný strom? Pravdepodobne rozkonárené stromisko, ktoré rodí malé jabĺčka, trpké a kyslé, jedným slovom plánky. Mnohí si ale z detstva pamätajú, ako lozili po starých stromoch v záhradách u starkých a jabĺčka či hrušky boli chutné, dobré aj na sušenie, muštovanie či ďalšie dobroty.

Ľudia ktorí sadia stromy - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Preto sa v Bošáci pri Novom Meste nad Váhom snažia zachovať staré krajové odrody ovocia v ekologickej škôlke. S týmito nadšencami sa tu stretla Blažena Bóoczová.

Ľudia ktorí sadia stromy - 6. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Blažena Bóoczová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame