Bábkové divadlo

Bábkové divadlo

Kedy ste naposledy videli bábkové divadlo? Že dávno? My to napravíme. Tento týždeň vám predstavíme časy dávno minulé, keď s bábkami jazdili po Európe vážení komedianti, pozrieme sa, čo nové je v bábkovom umení dnes a predstavíme vám aj bábky pre dospelých. Nech sa páči, oponu divadla otvára Vlado Seman. 

Bábkové divadlo - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa pozreli na rodiny hrdých bábkarov, ktorí po celé generácie kočovali po Európe, celé stáročia tešili veľkých i malých divákov. Po druhej svetovej vojne sa situácia zmenila. Čo sa stalo povie Vladimír Seman. 

Bábkové divadlo - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes sa vyberieme do sveta bábok. V minulých dieloch sme rozprávali o ľudovom divadle, ktoré k nám priniesli pred storočiami umelci zo západu Európy. Chopili sa ho vážené rody bábkarov a vytvorili kultúru, ktorá je zapísaná aj do zoznamu dedičstva UNESCO. Hrali s marionetami. Pokračuje Vlado Seman:

Bábkové divadlo - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pohybujeme sa na doskách, ktoré znamenajú svet. Konkrétne - svet bábok. Prebrali sme minulosť, dnes sa postavíme zoči-voči súčasnosti bábkového divadla. Oponu opäť dvíha Vladimír Seman.

Bábkové divadlo - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každé predstavenie má svoj koniec, aj to bábkové. V záverečnej kapitole predstavíme moderné divadlo pre dospelých divákov, ktoré si ctí umenie starých majstrov - slovo má Vlado Seman: 

Bábkové divadlo - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Vladimír Seman; Ilustr foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame