150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov

Meď, arzén, železo. Kam by ste ich zaradili? Áno, patria medzi chemické prvky. Od doby, keď ich Mendelejev usporiadal do tabuľky uplynulo 150 rokov. A to si zaslúži, aby sme chémii venovali pozornosť aj v Príbehu na týždeň. Slovo má Ľubomíra Goljerová. 

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno si toho zo školskej chémie nepamätáte veľa, ale aspoň to že existuje, určite viete. Mendelejevova tabuľka prvkov je naozaj známy pojem a my sa jej tento týždeň venujeme podrobnejšie, pretože oslavuje okrúhlych 150 rokov. Včera sme hovorili o postupnom objavovaní jednotlivých prvkov. Dnes sa bližšie pozrieme na život slávneho zostavovateľa. Slovo má Ľubomíra Goljerová.

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Študovať chémiu bez znalosti Mendelejevovho periodického zákona je v podstate nemožné - hovoria odborníci. Jeho tabuľka sa stala výnimočnou práve preto, že bola doslova chemickým proroctvom. A toto proroctvo má presne 150 rokov - venuje sa mu celý týždeň Ľubomíra Goljerová.

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento rok je rokom chémie. Slávna Mendelejevova tabuľka oslavuje okrúhle - 150. výročie. Aj keď sa jej objav nedá nazvať inak ako geniálny, ruský vedec ešte nič netušil o protónoch, ani o jadrovej fyzike. Aj preto tabuľka prešla istým vývojom. Aj dnes má slovo Ľubomíra Goljerová.

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý tento týždeň hovoríme o chemických prvkoch. 150-ročná oslávenkyňa - Mendelejevova tabuľka prvkov sa nás týka viac ako si myslíme. Presvedčí vás o tom Ľubomíra Goljerová:

150 rokov Mendelejevovej tabuľky prvkov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Ľubomíra Goljerová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame