Život na farme

Život na farme

Vedeli ste, že na svete je viac ako 21 miliárd hospodárskych zvierat, ktoré sa chovajú pre naše potreby? I Slovensko má na tom svoj podiel - chov oviec, dobytka, ale i koní, či hydiny má u nás dlhú tradíciu. Ako je to ale dnes? Ako sa darí chovateľom a majú mladí záujem o toto naozaj ťažké živobytie? Blažena Bóoczová sa bola pozrieť priamo na farme pri Papradne, neďaleko Považskej Bystrice.

Život na farme 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Farmárčenie má aj u nás bohatú históriu. Lenže stále menej ľudí chce v tejto tradícii pokračovať. Takže kto vlastne dnes farmárči a prečo? Odpovede hľadala Blažena Bóoczová na farme pri Papradne neďaleko Považskej Bystrice.

Život na farme 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ovečky na horských stráňach, kravy či kone na lúkach - to sú tradičné obrázky slovenského vidieka. Je za tým však oveľa viac – pastieri, bačovia, ale aj zootechnici či manažéri. Aby sa uživili, musia sa riadne obracať. Tak ako na farme pri Papradne neďaleko Považskej Bystrice, kde nahrávala Blažena Bóoczová.

Život na farme 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na farme robota nikdy nekončí. Čas tam možno plynie pomalšie, ale svoj diel práce si musí urobiť každý. V dnešnom príbehu z farmy pri Papradne bude Blažena Bóoczová s bačom Petrom Drozdíkom vyrábať ovčí syr a variť žinčicu.

Život na farme 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Život na farme nie je ľahký. No stále sú ľudia, ktorí túto prácu chcú robiť – potrebujú mať nad hlavou oblohu a okolo seba otvorenú krajinu. Tak ako bača Peter Drozdík, s ktorým na farme pri Papradne chvíľu bačovala aj Blažena Bóoczová.

Život na farme 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame