Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti

Už v sobotu budeme častejšie ako po iné dni spomínať na svojich zosnulých. Na cintorínoch sa rozhoria sviečky, vymenia sa vence. Ale ako vyzerali pohrebiská v minulých storočiach, prečo ľudia verili, že sa mŕtvi môžu vracať medzi živých? Aj o tom budeme hovoriť v dušičkovom príbehu Lukáša Mana. 

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme v Príbehu na týždeň hovorili, že naši predkovia dokázali predpovedať smrť blízkeho - teda, aspoň si to mysleli. Sledovali pri tom čudné správanie psov, mačiek a iných domácich zvierat. Čo sa ale dialo potom, keď už smrť prišla? Povie Lukáš Mano.

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vidiek bol v minulých storočiach doslova živnou pôdou pre rôzne temné povery a historky. Ľudia si napríklad mysleli, že ich blízki sa po smrti môžu ešte vrátiť medzi živých. Čo je za tým povie Lukáš Mano.

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mramorový pomník, kvety, sviečky, vence... - takto dnes vyzerá väčšina hrobov na cintorínoch. Kedysi miesto posledného odpočinku označoval iba jednoduchý kríž. Často sa tiež stávalo, že pohrebiská zarástli trávou, na ktorej sa potom pásol dobytok. Viac už Lukáš Mano.

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes (1. 11.) je Sviatok všetkých svätých, zajtra (2. 11.) Pamiatka zosnulých - čiže takzvané Dušičky. Náš príbeh o pochovávaní predkov, poverách a tradíciách sa chýli ku koncu. V poslednej časti Lukáš Mano zisťoval, ako si na zosnulých spomínali v časoch dávno minulých:

Pochovávanie predkov, povery, zvyky, tradície z minulosti 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame