Pád berlínskeho múra - 30. výročie

Pád berlínskeho múra - 30. výročie

9. novembra v roku 1989 začali v Berlíne búrať múr, ktorý bol väzením, symbolom studenej vojny a pre mnohých ľudí sa stal aj miestom, kde naposledy vydýchli, keď ho chceli preliezť v mene slobody. Pád berlínskeho múra bol jednou z najväčších historických udalostí v závere 20. storočia. Ako vznikol, prečo ho ľudia nenávideli a aký bol jeho politický vplyv. Počúvajte príbeh Lukáša Mana. 

Pád berlínskeho múra - 30. výročie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj takéto slová zaznievali z východného Nemecka ešte na začiatku roka 1961. Ale po pár mesiacoch sa situácia zmenila. Z nemeckej metropoly sa stali dve nezávislé mestá s vlastnou samosprávou a vlastnými pravidlami - východný a západný Berlín. V oboch častiach zúrila studená vojna, na ktorú najviac doplatili obyčajní ľudia. Viac už Lukáš Mano.

Pád berlínskeho múra - 30. výročie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po výstavbe berlínskeho múra v roku 1961 vysťahoval komunistický režim zo hraničnej zóny viac ako 2000 ľudí a zamuroval 1 250 okien. Potreboval totiž vytvoriť pomyselnú bezpečnostnú zónu - prázdne ulice, bytovky a cesty. Vojaci tak mohli ľahšie odhaliť prípadných narušiteľov a zastaviť ich za každú cenu. Pokračuje Lukáš Mano.

Pád berlínskeho múra - 30. výročie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes pracujeme, aby sme zajtra mohli žiť! Aj to to bolo jedno z hesiel Sovietskeho zväzu, ktorý desiatky rokov ovládal krajiny na východ od Berlínskeho múra. Komunistickému režimu ste sa jednoducho museli prispôsobiť. V 80. rokoch dvadsiateho storočia síce postupne silnela občianska nespokojnosť, ale symbol studenej vojny ostával zatiaľ pevne na svojom mieste. Viac už Lukáš Mano.

Pád berlínskeho múra - 30. výročie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zajtra (9. 11.) si pripomenieme 30. výročie pádu Berlínskeho múra, ktorým sa skončilo obdobie Studenej vojny. Ako sme v našom príbehu spomenuli - betónová stena vyrástla prakticky z noci do rána. Rovnako rýchlo sa ale múr aj porúčal k zemi. A práve o tom bude posledná časť s Lukášom Manom.

Pád berlínskeho múra - 30. výročie 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame