Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie

Pripomíname si 30.výročie Nežnej revolúcie, keď v Československu padla železná opona a nenásilnou formou celý komunistický režim. Trval viac ako 40 rokov. Jeho súčasťou boli aj politické procesy, pracovné tábory, prenasledovanie oponentov, či krajina obkolesená ostnatým drôtom. Existoval tu však aj protest a odboj voči nemu. A práve o tom budeme hovoriť v našom príbehu - každý deň si predstavíme jednu dekádu režimu. So Soňou Gyarfašovou sa dnes pozrieme na temné 50.roky. 

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred tridsiatimi rokmi padol komunistický režim v Československu. Pritom odpor či protest proti nemu tu bol počas celej jeho éry. Včera sme mapovali kruté 50. roky, dnes sa pozrieme na nádejou naplnené roky šesťdesiate. Priniesli demokratizáciu a po zmene volali vtedy nielen jednotlivci, ale celá spoločnosť. Soňa Gyarfašová oslovila aj jedného z neskorších tribúnov nežnej revolúcie Fedora Gála.

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri okrúhlom 30. výročím Nežnej revolúcie si pripomíname aj to, čo jej predchádzalo - roky komunistického režimu. Dnes sa pozrieme na obdobie normalizácie - 70. roky, ktoré schladili akékoľvek nádeje na zmenu. Na ich začiatku emigrovali z krajiny desaťtisíce ľudí a z mnohých sa stali občania druhej kategórie. Soňa Gyarfašová sa opäť pozrela na to, kto boli ľudia, ktorí aj v tom čase protestovali proti režimu, často aj za cenu vlastného života.

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu cestujeme v čase a dnes sa zastavíme v 80. rokoch. Pred 30. výročím nežnej revolúcie si totiž pripomíname aj to, čo k nej viedlo – odpor alebo protest proti komunistickému režimu bol prítomný v každom období. Obyvateľom Československa čoraz viac prekážali zákazy, príkazy, či železná opona. Soňa Gyarfašová oslovila najskôr vydavateľa samizdatov Miroslava Svobodu, ktorý rozširoval okrem iného aj fotografie Solženicynovej knihy Súostrovie gulag:

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V príbehu Sone Gyarfašovej hovoríme o odboji a odpore počas  štzridsiatich rokov komunistickej totality a dnes končíme v roku 1989. Bolo to turbulentné obdobie. V januári počas Palachovho týždňa občania demonštrovali za ľudské práva. Na Slovensku ľudia protestovali za prepustenie väzňov z takzvanej bratislavskej päťky. V novembri sa konali dve študentské manifestácie – 16.novembra bratislavská a 17. novembra tá pražská, kde si ľudia pripomínali Jána Opletala zavraždeného nacistami. Túto manifestáciu režim potlačil obuškami a to predznamenalo jeho pád. Milan Kolcún sa na nej ako študent zúčastnil, prvé boli na programe prejavy študentských lídrov.

Cesta za slobodou - 30. výročie Nežnej revolúcie 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Soňa Gyarfašová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame