Predvianočné zvyky a tradície

Predvianočné zvyky a tradície

Predvianočné obdobie je čarovné! U našich predkov to platilo dvojnásobne. Okrem príprav na najkrajšie sviatky roka mali (od novembra až do Vianoc) plné ruky práce aj s odháňaním zlých síl a privolávaním tých dobrých. Aj preto sa nám zachovali nádherné zvyky. Niektoré z nich dokonca praktizujeme aj my. Viac o nich povie Dáša Omastová. 

Predvianočné zvyky a tradície 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedysi sa v predvianočnom období prelínali kresťanské a ľudové zvyky a naši predkovia tak mali o zábavu postarané. Dnes sa pozrieme na dni svätého Ondreja a Tomáša. K haluškám, ktoré predpovedali budúcnosť pozýva Dáša Omastová.

Predvianočné zvyky a tradície 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doprajete si ešte dnes po obede aj dezert z mikulášskej nádielky, alebo už dávno zmizla? Tí, ktorí celý rok poslúchali a pod okno si postavili vyčistené čižmy sa určite tešili zo sladkej odmeny. Vďačia za ňu sv. Mikulášovi. Dáši Omastovej ho predstavili najväčší odborníci - deti.

Predvianočné zvyky a tradície 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to svätica, aj bosorka. Reč je o Lucii, ktorá slávi meniny zajtra, trinásteho decembra. Práve vtedy vyvrcholia aj takzvané stridžie dni, ktoré boli kedysi mimoriadne dôležité. Aj preto, aby sa v dedine našli všetky bosorky, aj preto aby sme našli lásku na celý život. Ako? To už povie Dáša Omastová.

Predvianočné zvyky a tradície 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme hovorili o tradíciách, ktoré v adventom období sprevádzali našich predkov a niektoré sú živé dodnes. S príchodom Vianoc sa takzvané stridžie dni pominuli, zlé sily boli zažehnané a dievky vedeli kedy sa vydajú a za koho. Potom už nič nebránilo osláviť najkrajšie sviatky roka tak, ako sa patrí. Vychutnať si ich atmosféru pozýva Dáša Omastová.

Predvianočné zvyky a tradície 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame