Slovenská stopa v Hollywoode

Slovenská stopa v Hollywoode

Hladové vysťahovalectvo začiatkom 20. storočia zrodilo nielen silnú komunitu Slovákov v Spojených štátoch, ale aj mnohé herecké hviezdy známe po celom svete. Náš príbeh sa volá "Slovenská stopa v Hollywoode" a Lukáš Mano nám aj takto pripomína blízke vyhlasovanie filmových Oscarov. 

Slovenská stopa v Hollywoode 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenská stopa v Hollywoode - je naša téma po celý týždeň, pretože už o chvíľu tu je Oscarová chvíľa. No a dovtedy nás Lukáš Mano presvedčí, že aj naši domáci umelci sa vedia presadiť, či zaujať za veľkou mlákou.  Včera sme hovorili o hereckých ikonách so slovenským pôvodom, dnes príde na rad veľmi dôležitá filmová hudba.

Slovenská stopa v Hollywoode 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Duchovia, či už dobrí alebo zlí, vystupujú vo viacerých filmoch. Jeden zo svetovo známych vznikol v roku 1984. Samozrejme - jeho tvorcovia nemohli tušiť, že z komédie Krotitelia duchov sa časom stane kultové dielko. Pýtate sa, akú slovenskú stopu má v sebe toto sci-fi? Povie Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za nepriateľskou líniou, Dračie srdce, či Posledná légia... Aj to sú úspešné hollywoodske filmy, ktoré nesú slovenskú pečať. Nakrúcali sa totiž na našom území - filmárov oslovuje najmä región Spiša. Naše exteriéry či interiéry stáli dokonca aj pri začiatkoch kinematografie. Viac povie Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najžiarivejším diamantom našej kinematografie, ktorý dokázal nadchnúť aj Hollywood, je film - Obchod na korze. Dráma opisuje osudy Židov vo fašistickom Slovenskom štáte. Film zaujal pred 55-timi rokmi, ale čo je najdôležitejšie, jeho posolstvo je rovnako presvedčivé a silné aj dnes. Pokračuje Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame