Štúdio svet – 18. 10. 2014

Štúdio svet – 18. 10. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Nina Krajčovičová
Epidémia eboly

Západoafrická Libéria sa tento rok stala smutne známa ako jedna z krajín, v ktorej zúri epidémia eboly. Má najviac nakazených a aj najviac obetí. Z vyše 4000 mŕtvych takmer polovica zomrela práve v Libérii. No i napriek temnej atmosfére strachu a nedôvery sa ebola stala inšpiráciou pre niektorých spevákov a hudobníkov. Z libérijských rádií zaznievajú piesne, ktoré majú ľudí poučiť i varovať. Ako to robia, zisťovala Nina Krajčovičová.

Epidémia eboly Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Sochy v Budapešti

Budapešť má novú atrakciu. Síce iba dočasnú, ale smerujú k nej doslova procesie domácich i turistov, aby sa pri nej odfotografovali. Ide o sochu obra, ako lezie spod zeme a pritom kričí. Je na trávniku, v samotnom centre mesta. V maďarskej metropole však bola aj výstava sôch s presne opačnými protagonistami, trpaslíkmi. Kto zožal väčší úspech, prezradí Gregor Martin Papucsek.

Sochy v Budapešti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vít Pohanka
Palác kultúry a vedy vo Varšave

Hovoria mu Stalinova ihla a je neprehliadnuteľný. Palác kultúry a vedy vo Varšave je najimpozantnejším príkladom architektúry socialistického realizmu. Symbolizuje síce dobu, na ktorú väčšina Poliakov nespomína rada, no napriek tomu mnohí Varšavčania majú k tejto budove láskyplný vzťah. Prečo a čo vlastne pre nich znamená, skúmal spravodajca Českého rozhlasu Vít Pohanka.   

Palác kultúry a vedy vo Varšave Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Kráľ predaja Gregorio

Pláž Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro je plná pouličných predavačov. Núkajú turistom i okoloidúcim domácim najrôznejší tovar. Promenáda Avenyda Atlántika sa nimi po celý rok len tak hemží. Jedným z kráľov pouličného, či lepšie povedané, plážového predaja je Gregorio. A jeho tovar, no i to, ako ho ponúka, zaujalo aj Ľubicu Zlochovú.

Kráľ predaja Gregorio Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlado Maťo
Sviatok Idul Adha

Tisícky moslimov po celom svete minulý týždeň oslávili sviatok Idul Adha, ktorým sa začína každoročná púť do Mekky, rodiska proroka Mohameda. Z Indonézie, krajiny s najväčším počtom moslimov na svete, sa táto vzácna príležitosť naskytne len málokomu. Tí, čo sa na púť vydať nemôžu, slávia tento deň obetovaním desiatok kusov dobytka. Ako vyzerá sviatok Idul Adha v Indonézii, sa priamo na mieste pozrel Vlado Maťo.

Sviatok Idul Adha Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame