Štúdio svet – 13.12.2014

Štúdio svet – 13.12.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Maďarskom otriasa korupcia

Ťažko povedať, či väčšia ako na Slovensku alebo v iných postkomunistických štátoch, no dostatočne veľká na to, aby si ju všimli i na druhej strane Atlantiku. Washington dokonca tým podľa neho najskorumpovanejším predstaviteľom štátu zakázal na svoje územie vstup. Budapešť nešetrilo ani Nórsko, ktoré až doteraz štedro financovalo maďarské rozvojové projekty, no nateraz s tým seklo. No a proti korupcii protestovali pred pár dňami v uliciach aj tisíce samotných Maďarov. Zdôvodnenia nachytaných politikov, ktorí krvopotne obhajovali, ako prišli k majetku, ktorý ani zďaleka nezodpovedal ich oficiálnym príjmom, si všimol Gregor Martin Papucsek.   

Maďarskom otriasa korupcia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Peter Majer
Európske mesto kultúry Mons

Európskym hlavným mestom kultúry sa na budúci rok stane belgické mesto Mons. Rodisko bývalého premiéra Elia de Rupa volajú aj vreckové mesto – pre jeho kompaktnosť. To znamená, že návštevníkom okrem historických pamiatok ponúka i moderné umenie a nielen to. Peter Majer okrem toho zisťoval, prečo ho miestni nazývajú najženskejším mestom Belgicka a prečo sem mnohí turisti pravdepodobne netrafia.

Európske mesto kultúry Mons Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tamara Lištiaková
Spoločnosť pre dôchodcov

Aby ľudia v domovoch dôchodcov neboli sami, aj to je cieľom Viedenského zväzu Samaritánov. Penzistov preto navštevujú. Berú si so sebou aj štvornohých pomocníkov, špeciálne cvičené návštevné psy, ktoré zaručene zdvihnú náladu. V rakúskej metropole sa o tom presvedčila Tamara Lištiaková.

Spoločnosť pre dôchodcov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Martin Rajec
Rozvodové večierky

Prísť s niečím novým, neokukaným, nájsť dieru na trhu, to je sen každého podnikateľa. Dvom ženám v Las Vegas sa podarilo dosiahnuť podnikateľský úspech, keď začali organizovať rozvodové večierky. Záujem o ich služby stále rastie, nečudo: veď priemerná dĺžka amerického manželstva je 11 rokov a pravdepodobnosť, že sa pár rozvedie, je viac ako 40 percent. Ako sa teda oslavuje koniec manželstva, o to sa zaujímal Martin Rajec. 

Rozvodové večierky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľubica Zlochová
34 rokov od smrti Johna Lennona

Tento týždeň si svet pripomenul síce neokrúhle, no napriek tomu výročie zavraždenia Johna Lennona. Uplynulo od neho už 34 rokov. Mnohí obdivovatelia legendárneho člena Beatles si možno opäť nostalgicky pomysleli, že po jeho smrti už svet nikdy nebol ako predtým. Britský hudobník s kapelou prešiel takmer celý svet a takmer všade si spomínajú na jeho stopu, ktorú tam zanechal. A zvláštnu väzbu mal aj na španielsku Almeríu. Prečo presne, a čo na juhu Španielska Lennon kedysi robil, zisťovala Ľubica Zlochová.

34 rokov od smrti Johna Lennona Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Anna Šípošová foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame