Bola raz jedna povesť - 147. časť

Bola raz jedna povesť - 147. časť

Ako sa z nevábnej termálnej vody stal kráľovský nápoj.

V Spojených štátoch amerických sa ešte v roku 1990 hlásili k slovenskej národnosti takmer dva milióny ľudí. Dnes je toto číslo oveľa nižšie, ale nás teraz bude zaujímať o 100 rokov staršia minulosť. Pred týždňom sme s programom Bola raz jedna povesť nakukli do Ameriky cez jazero vodných víl. Dnes sa o vysťahovalectve do USA porozprávame s etnologičkou. A potom príde na rad príbeh, ktorý by sme mohli nazvať aj barmanskou povesťou.

Bola raz jedna povesť - 147. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uhádli ste, v ktorom kúpeľnom mestečku sa odohrávala naša dnešná povesť? Raz sme už o ňom hovorili v súvislosti s travertínovými rímskymi kúpeľmi. A viete, ktorá uhorská kráľovná, resp. rakúska cisárovná, si obľúbila termálnu vodu zmiešanú s vínom? Preslávila sa najmä svojou krásou a tragickým koncom. Na vaše správne odpovede budeme čakať do štvrtka 27. apríla na emailovej adrese: povesti@rtvs.sk.

Vyhrať môžete knihu Ladislava Švihrana „Kto nám vládol“. Za správnu odpoveď z minulého týždňa – teda Puchmajerovej jazierko – ju pošleme Maťkovi Tužinskému do Žiliny. Blahoželáme.

Program „Bola raz jedna povesť“ pripravili Ľuboš Machaj, Rozália Vlasková a zvukový majster Peter Hájek. Účinkovali: Alfréd Swan, Martin Kaprálik, Laco Kerata a Zuzana Jurigová-Kapráliková. Všetky odvysielané povesti si môžete vypočuť z webstránky rtvs. Nájdete ich medzi reláciami Rádia Slovensko. A reprízy programu vysiela aj naše internetové rádio pre deti – Rádio Junior.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame