Bola raz jedna povesť - 152. časť

Bola raz jedna povesť - 152. časť

Akademia Istropolitana. Fungovala len 24 rokov, ale dodnes ju u nás každý pozná. V čase svojho založenia bola jedinou v Uhorsku. Zanikla, ako to už chodí, pre nedostatok peňazí, ale aj preto, že Matej Korvín po dobytí Viedne získal pre Uhorsko oveľa prestížnejšiu univerzitu. A prečo hovorím o našej prvej vysokej škole? Počúvajte ďalšiu časť nášho seriálu „Bola raz jedna povesť."

BRJP 152 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoznali ste náš 3. najvyššie položený hrad? Toto nebola prvá povesť, ktorú sme o ňom odvysielali. Tak pátrajte a spomínajte. Na vaše správne odpovede budeme čakať do štvrtka 1. júna na emailovej adrese: povesti@rtvs.sk.

Súťažíte o dvoj-knihu Renáty Matúškovej a Jiřího Holuba. Za správnu odpoveď z minulého týždňa - teda Academia Istropolitana a Matej Korvín - ju pošleme Katke Sklenárovej z Bratislavy. Blahoželáme.

Ešte krátky oznam - povesť o duchovi dolnokubínskeho richtára a povesť o Puchmajerovej jazierku sme čerpali zo zbierok oravských povestí Petra Hubu.

Program „Bola raz jedna povesť" pripravili: Ľuboš Machaj, Rozália Vlasková a zvukový majster Peter Hájek. Účinkovali: Zuzana Jurigová-Kapráliková, Martin Kaprálik, Laco Kerata a Alfréd Swan.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame