Bola raz jedna povesť - 183. časť (Kúpele Korytnica)

Bola raz jedna povesť - 183. časť (Kúpele Korytnica)

Kedysi sa nazývali johaniti, dnes si ich niektorí mýlia s templármi - Maltézski rytieri sú mníšsky rytiersky rád, ktorý je známy aj ako suverénny subjekt medzinárodného práva - teda niečo ako štát bez štátu. S vlastnou diplomaciou, vlastnými pasmi, menou aj poštovou známkou - ale bez krajiny, o ktorú ich pripravil Napoleon. O rytieroch rádu sv. Jána Krstiteľa sa dozviete viac v úvode seriálu „Bola raz jedna povesť". 

BRJP 183 web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, o ktorých kúpeľoch zvieratká rozprávali? Stoja v jednej nízkotatranskej doline a už 15 rokov sú zatvorené. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia bola miestna minerálna voda viackrát ocenená na svetových výstavách v Európe aj v USA. Správne odpovede nám posielajte do štvrtka 15. marca na emailovú adresu: povesti@rtvs.sk. Vyhrať môžete knihu Beatrice Čulmanovej „Slovenské povesti“.

Dnešná správna odpoveď bola Liptovský hrad alebo aj Sielnický, či Liptovský starý hrad. Šťastie priniesol Adamkovi Handerovi. Blahoželáme!

183. časť seriálu „Bola raz jedna povesť“ pripravili Ľuboš Machaj, Rozália Vlasková a zvukový majster Peter Hájek. Účinkovali: Alfréd Swan, Martin Kaprálik, Zuzana Jurigová-Kapráliková a Laco Kerata.


Rozália Vlasková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame