Bola raz jedna povesť - 233. časť (Kysuce, rieka Kysuca)

Bola raz jedna povesť - 233. časť (Kysuce, rieka Kysuca)

 Ako kráľ rakov odnaučil kysuckých chlapcov loviť raky

Zinscenované súdne procesy, teda také, pri ktorých súd vedome odsúdi nevinných ľudí, sú pravdepodobne staré ako samotné súdnictvo. Jeden takýto súd sa odohral aj pred 300 rokmi a výnimočný bol v tom, že k najvyššiemu trestu odsúdil ženu – dokonca šľachtičnú. Viac sa dozviete v 233. časti seriálu „Bola raz jedna povesť“.

(Detských poslucháčov upozorňujeme, že rozhovor uverejnený na tejto stránke je dlhší než ten vo vysielaní a obsahuje zmienky o mučení.)

Bola raz jedna povest 233 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes by nás zaujímalo, či viete, na ktorej rieke sa odohrala naša dnešná povesť. Podľa nej je pomenovaný aj celý región na severozápade Slovenska. Rieka sa potom vlieva do Váhu a viac už vám neprezradíme. Správne odpovede nám posielajte na emailovú adresu: povesti@rtvs.sk do štvrtka 18. apríla.
Súťažíte o audio rozprávky, ktoré dnes - za správnu odpoveď „Levoča“ - posielame do Zlatých Moraviec Maťkovi Holečkovi. Blahoželáme.    
233. časť seriálu „Bola raz jedna povesť“ pripravili Tomáš Bartoněk, Ľuboš Machaj, Rozália Vlasková a zvukový majster Peter Hájek. Účinkovali: Zuzana Jurigová-Kapráliková, Laco Kerata, Martin Kaprálik a Alfréd Swan.


Rozália Vlasková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame