Južný Sudán – občianska vojna a hladomor

Južný Sudán – občianska vojna a hladomor

Južný Sudán je najmladší štát sveta. Samostatnosť získal len v roku 2011. Je to krajina, o ktorej budeme hovoriť dnes. Okolo 100 tisíc ľudí tam totiž postihol hladomor, to znamená, že od hladu začínajú umierať, ale ohrozuje už polovicu obyvateľov tejto 12 miliónovej krajiny. Príčinou sú aj dlhotrvajúce suchá a stále kratšie obdobia dažďov, ale v súčasnosti najmä politická situácia. Viac o tom Eve Vasilovej povedali zástupcovia našich mimovládnych organizácií, ktoré v Južnom Sudáne pôsobia – Štefam Kormančík zo SAVIa a Jozef Magda z Dobrej noviny:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tehlička pre Južný Sudán – to je verejná humanitárna zbierka, ktorú práve odštartovala saleziánska rozvojová organizácia SAVIO.  Prostriedky do tejto krajiny nasmeruje aj Dobrá novina, ktorá v tomto ročníku vyzbierala rekordných 982 tisíc eur. O aktuálnej situácii v tejto hladomorom zmáhanej časti sveta  nám dnes rozprávajú zástupcovia oboch organizácií – Jozef Magda a salezián Štefan Kormančík. Ten nedávno navštívil aj utečenecký tábor v hlavnom meste Juba, ale viac povedal Eve Vasilovej:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chcete vidieť ako to v Južnom Sudáne vyzerá na miestach, kde tieto dve organizácie pôsobia, pozrite si fotogalériu k článku.

Galéria

13.jpg 1.jpg 11.jpg 12.jpg 10.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg
Autorka: Eva Vasilová; foto: Dobrá novina a Štefan Kormančík

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame