Bali – jarné sviatky a rituály na indonézskom ostrove

Bali – jarné sviatky a rituály na indonézskom ostrove

Indonézsky ostrov Bali – to je časť sveta, kde sa na istý čas usadila Košičanka Juliana Antožyová. Najskôr pôsobila na Sumatre, ale potom 3 roky žila v balijskom mestečku Čangu. A práve tam zažila aj  sviatky a rituály, ktoré sa viažu ku koncu zimy a začiatku jari. Porozprávala o nich Eve Vasilovej: 

Bali – jarné sviatky a rituály na indonézskom ostrove I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Blíži sa Veľká noc, čo je jeden z najväčších sviatkov v kresťanskom svete, ale svoje tradičné oslavy, práve počas tohto obdobia roka, majú aj hinduisti. O niektorých tradičných rituáloch na indonézskom ostrove Bali nám dnes rozpráva Juliana Antožyová. Ako povedala Eve Vasilovej rada si spomína napríklad na deň ticha aj večer, ktorý tomu predchádzal:

Bali – jarné sviatky a rituály na indonézskom ostrove II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Má rozlohu vyše 5 000 kilometrov štvorcových a okolo 5 miliónov obyvateľov. Stred krajiny tvoria najmä sopečné hory, ktoré sa postupne zvažujú k pobrežiu. Tamojšie pláže, príroda a kultúra sú lákadlom pre turistov z celého sveta. Aj preto je indonézsky ostrov Bali čoraz obľúbenejšou destináciou pre dovolenkárov. Juliana Antožyová tam pôsobila vyše troch rokov, a tak spoznala aj zaujímavosti bežného života tamojších ľudí. Napríklad, že hinduisti majú aj doma malý oltárik alebo svätyňu. Viac aj o tom povedala Eve Vasilovej:

Bali – jarné sviatky a rituály na indonézskom ostrove III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Eva Vasilová; Foto: Juliana Antožyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame