Súrodenci

Súrodenci

Príbeh záchrany ženského lekára Eugena Kulku z Prahy a rodiny s malým chlapčekom na samote Lazčeky v Krajnom

Pani Anna Plesníková má 85 rokov. Narodila sa v Krajnom na kopanici Dobrá Mer. Keď jej umrel otec a starí rodičia, presťahovala sa s mamou na druhý kraj dediny, na samotu Lazčeky. Mamini rodičia tu postavili farmu. Žila tu s mamou a so starými rodičmi, mamini bratia už boli poženení a mali svoje domy a prácu - Martin v Podkylave a Michal bol pekár v Krajnom. Mama odišla do Francúzska za sestrou, starí rodičia zomreli a dieťa zostalo s tetou, otcovou sestrou. Mama sa našťastie počas druhej svetovej vojny vrátila domov a vydala za Jána Gálika.

 

V roku 1944 prišiel na farmu ženský lekár Eugen Kulka, pôvodom z Prahy. Najprv sa ukrýval v Krajnom, ale keďže pred útekom pôsobil v nemocnici v Piešťanoch, mnohé ženy ho poznali. V polovici septembra prišli na farmu hľadať úkryt americkí letci. Boli piati. Všetci šiesti prespávali v sene. Jedného dňa prišli Nemci. Našťastie vtedy boli americkí letci a Žid Kulka v kukurici - pomáhali rodine s prácami na poli. Malá Anna im vybehla povedať, nech sa do domu nevracajú, kým niekto po nich nepríde. Nemci videli, že v sene niekto spal, ale snáď uverili tomu, čo im povedal pán Gálik, že mali ako rodina návštevu z Nového Mesta a tá tam prespala.

 

Americkí letci začiatkom októbra odišli do Banskej Bystrice, pán Kulka zostal. K nemu pribudla židovská rodina - Mittelmannovci. Mali štvorročného chlapčeka, ktorého si Gálikovci vzali do domu, akoby to bolo ich dieťa a nazvali ho Janko. Jeho rodičia a doktor Kulka sa museli celých 6 mesiacov ukrývať v tajnej miestnosti medzi kuchyňou a komorou. V zime ráno okolo šiestej prišli Nemci, aby prehľadali dom...

Súrodenci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Galéria

Anna Plesníková.jpg Rodina Gáliková.jpg Anna Plesníková ako dieťa.jpg
Autorka: Dagmar Mozolová; Foto: rodinný archív a D. Mozolová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame