Vianoce pod holým nebom

Vianoce pod holým nebom

O záchrane manželov Oskara a Edity Bergerovcov statočnými Potančokovcami a Šucha - Majerovcami v bunkroch nad dedinami Ľubietová a Strelníky.

Pani Alica žije v Banskej Bystrici. Bola učiteľkou angličtiny, dnes je na dôchodku. Jej brat Ivan ešte stále pôsobí ako gynekológ. Priezvisko si neprajú zverejniť, predsa len v Banskej Bystrici je situácia momentálne politicky zložitá. Pred vyše 70 rokmi to mali ich rodičia veľmi ťažké. V roku 1942 prišli obidvaja, aj  Oskar, aj Edita o väčšiu časť rodiny. Našťastie vtedy pôsobil Oskar Berger ako kožušník u pani Icy Slivkovej, tá mu vybavila výnimku, a tak bol s manželkou chránený až do roku 1944. Keď však po vypuknutí SNP prišli na Slovensko nemecké vojská, výnimky prestali platiť a manželia sa začali ukrývať. Z Banskej Bystrice odišli najprv do Brezna, odtiaľ do Ľubietovej a napokon do obce nad Ľubietovú, do Strelník. /vtedy sa volala Šajba/ V oboch dedinách im pomohli ľudia, ktorí im do bunkrov v lesoch, kde prečkali vojnu, nosili jedlo.
Pani Edita bola tehotná. Keď vyhlásili stanné právo, už im pán Šucha - Majer doniesol len vrece zemiakov a viac nemohol do hory vyjsť. Dva mesiace žilo 12 ľudí v bunkri na tejto strave. Na jeden deň mal každý jeden zemiak...

Vianoce pod holým nebom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

17201146_1947673192128634_746171240627127099_n.jpg
Autorka: Dagmar Mozolová; foto: archív rodiny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame