Salón Tonka

Salón Tonka

Antónia Vlková bola vzdelaná žena, ktorá vlastnila krajčírsky salónTonka a práve tu, pod Michalskou bránou, sa prechodne ukrývali na ceste za slobodou počas druhej svetovej vojny mnohí Židia a s bratmi Lazarovcami im poskytla okrem bezpečia aj falošné papiere.
Bratia Lazarovci pochádzali zo Spišskej Belej a v Bratislave študovali. Mladí muži, Židia, sa vydávali za árijcov a mali falošné papiere a styky na polícii. Pomáhali utečencom z Poľska, ktorí prechádzali cez Bratislavu za slobodou, vystavovali im falošné papiere a u Tonky sa mohli prechodne ukryť v salóne. Eugen Lazar sa do Tonky zamiloval, ale nemohli sa vziať, keďže mal falošné papiere. Tonka však zostala v druhom stave a  narodil sa jej syn Ivan.
V tom čase bolo ťažké byť slobodnou mamou. Vojna sa skončila, Eugen odišiel do Izraela, Ivan vyrastal sám s mamou, ale po čase, už keď bol dospelý, sa dozvedel o svojom otcovi. Nakoniec sa podarilo spojiť sa s ním a v roku 1968 mohol za ním vycestovať do Tel Avivu.
Pani Antónia pomohla na ceste za slobodou mnohým ľuďom, ich mená nevieme. Bratia Lazarovci sa postarali o to, aby jej bol udelený titul Spravodlivý medzi národmi.

Salón Tonka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

3.jpg Antónia Vlková so synom.jpg Eugen Lazar.jpg
Autorka:Dagmar Mozolová; foto: archív Ivana Vlka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame