Sestrička, ktorá sa stala mamou

Sestrička, ktorá sa stala mamou

Eva Reisová, rod. Poriesová, mala sedem rokov, keď im niekto hodil do okna kameň. Stalo sa to v noci. Na druhý deň dedko zbalil svoje veci, že ide na roboty, tak sa to vtedy hovorilo. Všetci plakali. Malá Eva si myslela, že to preto, že sa lúčia. Nerozumela, prečo tak veľmi plačú, keď sa starý otec vráti... Čoskoro sa však s ňou rodičia rozlúčili a musela odísť k sestričkám do kláštora v Trenčíne.

Na ďalší deň sadol jej otec Alfréd Pories do koča a išiel za farárom Markovičom. Mali dobré vzťahy, lebo hrávali spolu aj s horárom a riaditeľom školy každú nedeľu karty. Kňaz sa vybral do Trenčína do kláštora „notrdamiek", poprosil ich o úkryt pre malú Evičku. Tamojší farár aj predstavená Imberta súhlasili.
Lúčenie s rodičmi nebolo. Kňaz im zakázal, aby plakali. Nasadili malú Evu aj s kufrom do auta a odviezli ju do kláštora. Tu jej ukázali izbu a posteľ. Stávala pri okne a plakávala, čakala, že sa niekto pre ňu vráti. Nikto však nechodil. Otec jej pri odchode povedal, že tu bude chodiť do školy a bude tu mať sestričky, ktoré sa o ňu postarajú. Deti cez vojny sem do školy nechodili, a tak tu bola sama so 60 sestričkami. Učili ju štopkať, pliesť a aby nezabudla čítať, musela rozprávky čítať tým, ktoré pracovali v práčovni. Učila sa hrať aj na klavír.
Raz do kostola spadla bomba. Akurát tam bola v pivnici aj so všetkými sestričkami. Tie dali na okná periny, aby sa všetky strely a črepiny zachytili v páperí a aby sa im nič nestalo. Dostala čierny kašeľ a keďže nemohli k nej zavolať lekára, liečili ju kockovým cukrom. Mala sa tu veľmi dobre. Rodičov jej nepripomínali. Rada chodievala za Jolanou, ktorá mala na starosti hydinu a dobytok, záhradu. Tá jej dávala jesť moruše. Pracovala v starých šatách a svoje sviatočné, vysvätené mala odložené. Raz sa malá Evička obliekla do týchto šiat. Prechádzala po dvore a nik si ju nevšimol, až prišla na schody školy. Bola tam totižto ešte iná sestrička, ktorá nikdy nevyrástla. Okolo išiel kňaz a pekne sa jej pozdravil. Predsa len sa mu niečo nezdalo, tak ju oslovil: „Evička, si to ty?" Ona prikývla a povedala: „Ja som už sestrička."

Sestrička, ktorá sa stala mamou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na farebných fotografiách Eva Reichová s predstavenou Imbertou Šinskou na odovzdávaní titulu Spravodlivý medzi národmi.

Galéria

encyklopedia-Eva-Reichová-4.jpg encyklopedia-Eva-Reichová-3.jpg Encyklopedia-Eva-Reichová-1.jpg encyklopedia-Eva-Reichová-2 .jpg
Autorka: Dagmar Mozolová foto: rodinný archív Evy Reichovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame