Ukrytí medzi sirotami

Ukrytí medzi sirotami

Vilma Čermaňová má 96 rokov. Je mníškou, sestrou Kongregácie školských sestier de Notre Dame. Hneď po noviciáte začala pôsobiť ako vychovávateľka v Kláštore pod Znievom. Bola vojna - písal sa rok 1941.

V Kláštore pod Znievom v roku 1944 na dvere zaklopala krčná lekárka Keményová zo Žiliny. Priniesla svoje dievčatá - 4-ročnú Evičku a 2-ročné dvojičky Marienku a Magdušku. Manžela jej zobrali a zabili v Nemeckej. Ona sa ukrývala kdesi v lese s partizánmi, ale s deťmi to nebolo možné. Sestry tri dievčatá prijali.

Potom prišli ďalšie deti - v jednu noc na dvere zaklopali v náhlivosti Steinerovci, že oni musia utekať. Volalo sa Vierka. Ďalšími boli Peter Lipa, ktorý mal vtedy rok a pol a jeho sestrička, ktorej meno si pani Vilma nepamätá. Ďalšie dievčatko bolo Silvinka. Vytiahla ju krstná matka z vagónu. Veľmi zle znášala pobyt v kláštore, stále plakalo vo dne, v noci, že „maminku a ocinka hrozne bijú". Sestry teda zavolali jej krstnú mamu, aby prišla, aby dievčatko nezomrelo, že stále plače a má horúčky. Zobrala ju teda krstná mama domov.

Jeden 5-ročný chlapček bol veľký šinter, tak si ho sestra Vilma zobrala ku chlapcom, o ktorých sa starala. Raz išli na prechádzku a on bol medzi deťmi, oblečený vo svojom kožúšteku. Sestra Vilma ho ukryla a zavolala toho pána, aby sa išiel pozrieť, ktorý to bol...ň

Ukrytí medzi sirotami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


foto: Kongregácia školských sestier de Notre Dame
Autorka: Dagmar Mozolová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame