Konský záprah

Konský záprah

V dedine Oľšavica žije 80-ročná Alžbeta Tremková. Dodnes si pamätá, ako nosievala dvom židovským manželským párom do stodoly za dedinou jedlo.

Keď už bolo chladnejšie, jej otec Juraj Maxim ich prichýlil v ich chyži. Doslovne v chyži, pretože v dome, v ktorom bývali, boli tri miestnosti - zadná izba, predná izba a stredná, ktorá bola vstupnou a zároveň kuchyňou. V prednej žil jeden brat s manželkou a synom, v strednej druhý brat s manželkou a Juraj Maxim v zadnej izbe s manželkou a šiestimi deťmi. Do týchto podmienok prišli ešte štyria Židia. Obliekli im „chološne" a „kytle", ako nosili domáci, a tvárili sa, že sú to nevesty. Aj keď prišiel raz do domu pozrieť Nemec a pýtal sa, prečo tí štyria jedia z jednej misy a ostatná rodina z druhej, mladá Židovka rýchlo chytila na ruky najmenšieho brata pani Alžbety a tvárili sa, že patria do rodiny.

Konský záprah Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nemci často vyhlasovali, že keď nájdu v domoch Židov, všetkých vystrieľajú. A brat Peter Maxim, ktorý žil v prednej izbe, zobral ďalšiu židovskú rodinu - starých rodičov, rodičov a ich malého syna. Najprv do stodoly, ale keď už bola zima, prespávali s jeho rodinou v prednej izbe. Dokopy teda v jednom dome pod jednou strechou žilo 22 ľudí...

Autorka: Dagmar Mozolová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame