Otecko a mamička

Otecko a mamička

Anna Katarína Krajčírová z dediny Hruboňovo sa narodila v roku 1942 v Nitre a tu žila počas vojny so svojimi rodičmi vo štvorizbovom byte, pričom s nimi byt obývala aj rodina Presserová. Byt patril pôvodne manželom Presserovcom, ktorí tu žili pred vojnou so svojimi deťmi a matka pani Krajčíorovej prišla do ich rodiny ako vychovávateľka.

Pán Presser mal výnimku, a tak rodina nebola v roku 1942 deportovaná. V roku 1944 sa situácia vyhrotila a manželia Presserovci sa rozhodli, že dajú dcérky pokrstiť. Zaviedli ich teda do kláštora v Nitre k mníškam, cestou domov ich však zatklo gestapo a boli deportovaní do Osvienčimu.

Z kláštora mníšky kontaktovali Augustu Szoeke, pretože vedeli, že dievčatá vychovávala a pre kláštor a ďalšie deti, ktoré tu počas vojny žili, bolo mimoriadne nebezpečné, keď tam tieto dve židovské dievčatká boli s nimi. Gestapo totižto sídlilo vo dvore, kde bývala rodina Szoekeová a Presserová, a teda po zatknutí rodičov začalo hľadať aj deti.

V štvorizbovom byte pani Augusta ukryla dievčatá v jednej z izieb. Vedeli, že sa musia ukryť do skrine, keby niekto klopal na dvere.

Malá Anna Katarína mala 2,5 roka a aj pred ňou utajovali jej rodičia, že sú dievčatá vo vedľajšej izbe.

Takto, zavreté v tejto domácnosti, nakoniec vojnu prežili. Po vojne sa otec vrátil, mama však nie...

Otecko a mamička Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dagmar Mozolová foto: archív pani Krajčírovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame